World Food Moscow 2013 Fuarı’nda görücüye çıkan mesir macunu Rusların ilgi odağı oldu.
Türkiye, dünyanın önde gelen gıda fuarlarından World Food Moscow 2013 Fuarı’na (WFM) 40 firma ile çıkarma yaptı. Hürriyet'ten Eren Güler'in haberine göre, Rusya’nın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu ancak şekerleme ve çikolata ihracatında ülkenin çok ihmal edildiğini anlatan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “90’lı yıllarda sattığımız malın bugün onda birini satamıyoruz. Ben o dönem sadece kendi firmamdan günde 10 TIR mal satardım. Ancak gümrük duvarları, yabancıları pazarı keşfetmesi, yerli üretimin çok artması ve eski BDT ülkeleri ile gümrüksüz satış anlaşmaları bizi çok olumsuz etkiledi” diye konuştu.
RUSLAR ÇOK BEĞENDİ
Son 4-5 yılda şekerleme firmalarının yeniden Rusya pazarına odaklanmaya başladığını kaydeden Mete, özellikle farklı ürünlerle pazarda hakimiyet kurmak istediklerini belirtti. Bunun için fuara mesir macununu getirip tanıtıma başladıklarını anlatan Mete, şöyle devam etti:
“Aslında mesir macununu ilk olarak Kanada’da tanıtacaktık ama yetiştiremedik. 41 çeşit baharatla hazırlanan 500 yıllık mesir macununu Rusya ile birlikte ilk kez yurtdışına çıkarmış oluyoruz. Rusların da mesirin tadını çok beğendiğini gözlemledik. Bu ülkede mesir macunu ve lokum ağırlıklı bir strateji izleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de mesiri soğuk ülkelerden başlamak üzere diğer pazarlara açacağız.”
YENİ ÜRÜNLER BEKLİYORUZ
Dünyanın yeni ve doğal ürünler aradığı bir dönemde mesir macununun iyi bir fırsat olabileceğini kaydeden Mete, “Ayrıca başka hangi Türk tatlılarını ihracata hazırlayabileceğimizi de araştırıyoruz. Bu konuda üniversitelere duyuru yapıp bir yarışma başlattık. Herkes tarafından bilinen Türk lokumunun ve baklavanın yanında artık helva gibi cezerye gibi ürünleri de inovatif yaklaşımlarla dünya pazarlarına sunmak istiyoruz” diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde Türk tatlılarına yönelik özel bir tanıtım kampanyasına başlayacaklarını da söyleyen Mete, yurtdışında çok ses getirecek isimlerle bu kampanyaları yapacaklarını anlattı.
SURİYE’YE İHRACAT PATLADI
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyleyen Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı Hidayet Kadiroğlu da özellikle iç savaşın etkisinde olan Suriye’ye ihracatın çok ciddi oranda arttığını söyledi. Kadiroğlu, “Bir önceki sene Suriye bizim listemizde hiç yoktu. 2012 ilk 8 ayda kapı komşumuz olmasına rağmen Suriye’ye sadece 1.5 milyon dolarlık ihracat yapabilmiştik. Ancak bu sene ihracat patladı” dedi.
41 baharattan yapılıyor
Mesir’in ortaya çıkışı hakkındaki inanışa göre, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara da bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Manisa Mesir Şenlikleri de bu şekilde doğar.