<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakRuslar Türk pasaportu için 1 ayda 261 konut aldı----

Ruslar Türk pasaportu için 1 ayda 261 konut aldı

Ruslar Türk pasaportu için 1 ayda 261 konut aldı
15 Ocak 2019 - 16:15 www.finansingundemi.com

Türkiye 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara doğrudan vatandaşlık veriyor

Yüksek gelirli Ortadoğulular hem tutarın düşük olması hem de İslami yaşam tarzını sürdürmek düşüncesiyle Türkiye'de gayrimenkul alımına ilgi gösteriyor.

Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların yapması gereken gayrimenkul yatırımı 19 Eylül 2018'den itibaren 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü. Üstelik bu yolla başvuranlara 'oturma izni' değil doğrudan vatandaşlık veriliyor. Süreç yabancı yatırımcının Türkiye'deki bir danışmanlık şirketine başvurmasıyla başlıyor. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından ortalama 45-50 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları bütün aileye teslim ediliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre düzenlemenin ardından büyük çoğunluğu Ortadoğu’dan 250'yi aşkın kişi bu yolla Türk vatandaşlığına başvurdu. Uygulama 3 ayda yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım çekti. Buna ek olarak yaklaşık 200 kişinin de belge teslimi aşamasında olduğu belirtiliyor.

Bu sayıya yurt dışında neredeyse hiç tanıtım yapılmadan ulaşıldı. Danışmanlık şirketleri, yapılacak tanıtımlarla birlikte sayının 2019’da patlama yapmasını bekliyor.

Hangi ülkelerden ilgi gösteriliyor?

Bu yolla vatandaşlık almak niyetindeki yabancılara hizmet veren Ata Kurumsal Danışmanlık Genel Müdürü Murat Sarıusta DW Türkçe'ye en çok ilginin İran ve Irak'tan geldiğini anlatıyor. Bu ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Cezayir, Libya, Yemen gibi ülkeler takip ediyor.

Murat Sarıusta, 3 ay içindeki değişimi doğrudan gözlemlemiş: "Eskiden Yemenli, Katarlı ultra zenginler başvururdu. Şimdi güvenlik meseleleri olan Irak, Suudi Arabistan ve İranlılar da başvuruyor."

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Kasım 2018 konut satış rakamlarına göre, 11 ayı kapsayan verilerde Türkiye genelinde 35 bin 430 konut yabancılara satıldı. Iraklılar 7 bin 308 ile birinci, İranlılar 3 bin 217 ile ikinci, Afganistanlılar ise bin 852 ile üçüncü sırada yer aldı.

Sadece Kasım ayında Türkiye'den en fazla konut alan yabancılar sıralamasında Iraklılar 1003 konut ile birinci sırada yer alırken İranlılar 463 konut ile ikinci oldu. İran'ı 261 konut ile Afganistan ve Rusya, 233 konut ile Suudi Arabistan izledi.

Pasaportun gücü belirleyici

Tüm dünyada yatırımla ikinci bir vatandaşlık almak isteyen kişiler ilk olarak kendi ülkelerinden daha güçlü bir pasaporta sahip ülkeye yöneliyor.

Henley & Partners şirketinin hazırladığı "Henley Passport Index 2019" raporuna göre en güçlü pasaportlar listesinin en altında sadece 30 ülkeye vizesiz giriş sağlayan Irak ve Afganistan pasaportları bulunuyor. İran pasaportu 42 ülkeye, Ürdün, Mısır ve Tunus pasaportları 50 ülkeye, Azerbaycan pasaportu 66 ülkeye vizesiz giriş olanağı sağlıyor.

Türk pasaportu ise vizesiz olarak 111 ülkeye seyahat olanağı sağlıyor. Bu durumun, Türkiye'de yabancılara konut satışında söz konusu ülkelerin öne çıkmasının nedenleri arasında olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan "pasaportun gücü" Türk vatandaşlığına kimlerin ilgi gösterdiğini anlamak için tek kriter değil. Ortadoğulu zenginlerin halihazırda 180'in üzerinde ülkeye giriş sağlayan Avrupa ülkeleri yerine Türk pasaportunu tercih etmesinin başka nedenleri de mevcut.(Haberrus)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)