Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusların nakit parayla daha sık gayrimenkul satın almaya başladığı kaydedildi. Rusya’nın en büyük gayrimenkul danışmanlık hizmetlerinden Etazhi şirketinin verilerine göre, ülkede ipotekli konut satışlarında düşüş yaşanırken, tüketicilerin nakit parayla konut satış taleplerinde yüzde 11’lik artış meydana geldi.
Şirket uzmanları, mülk sahiplerinin duygularına yenik düşerek enflasyona karşı korunmak için birikimlerini gayrimenkule yatırmaya karar verdiğini belirtirken, bazı konut projelerinde yüzde 40’lara varan indirimlerin de birikimini daireye yatırmak isteyen tüketicileri cezbettiğinin altını çizdi.
İkinci el konut piyasasındaki talebin önümüzdeki günlerde keskin bir şekilde artabileceğini ifade eden Etazhi uzmanları, emlak piyasasında nakit para kullanan alıcıların sayısında artış yaşandığını, bu durumun Moskova ile birlikte bölgelerde de gözlemlendiğini açıkladı.
Rusya Federal Kadastro, Tapu ve Haritacılık Servisi (Rosreestr), ülkenin başkenti Moskova’da konut alımına yönelik ipotek işlemlerinin sayısının 2022 yılının sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 azalarak 6 bin 600 adede gerilediğini bildirmişti.
Rosreestr Moskova Müdürlüğü tarafından yayınlanan raporda, ağustos ayında 9 bin 300 ipotekli konut satış sözleşmesinin kayıt altına alındığı belirtilirken, bu rakam ağustos 2021’e göre yüzde 14 daha az olarak belirlendi.
Servisin Moskova Müdürlüğü Başkanı İgor Maydanov, mayıs ayında konu hakkında yaptığı açıklamada ipotekli konut hacimlerindeki artışın mayıs ayında toparlanmaya başladığını söylerken, “Bu durum ağustos ayında da devam etti. Kayıtlı ipotek sayısı üç ay içinde yaklaşık yüzde 57 oranında arttı” diye konuştu.
Raporda, Rusya’nın başkenti Moskova’nın hükümetin sunduğu tercihli ipotek hacmi açısından Rus bölgeleri arasında lider konumunu koruduğu vurgulanırken, ekonomiden sorumlu başkent belediyesi başkan yardımcısı Vladimir Yefimov, ağustos ayındaki hacimlerin 40,1 milyar rubleye ulaşarak temmuz 2021’den bu yana rekor kırdığını, Moskova’nın Rusya’nın toplam tercihli ipotek hacminin yüzde 30,5’ini oluşturduğunu ekledi.
SEFERBERLİK KARARI SONRASI YÜZDE 40 ARTTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz hafta içi ilan ettiği kısmi askeri seferberlik ve 300 bin rezerv askerin silah altına alınacağı gelişmesinin ardından Rusya'da ayrılan ve büyük çoğunluğu Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlarının konut talebi bir haftada yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde Rus vatandaşlarına konut satışının artacağını ifade etti.
8 AYDA 8 BİN KONUT ALDILAR
Ülke genelinde ocak-ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışı 45 bini aştı. Ruslar 8 bin 155 konut ile ilk sırada yer alıyor. 2021’de Ruslar Türkiye’den toplam 5 bin 379 konut almıştı. Bu sayı 2020’de 3 bin 78 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl içinde değişim ise nisan ayında başladı. Ülke uyruklarına göre yapılan sıralamada Rusya geçmiş dönemde İran ve Irak’tan sonra 3. sırada yer alırdı. Bu yıl nisan ayında ise Rusya yüzde 186.6 artışla zirveye yerleşti ve hâlâ zirvedeki yerini koruyor. Ocak-ağustos döneminde yabancıların Türkiye’den konut aldığı illere baktığımızda ise İstanbul 17 bin 779 konut ile ilk sırada. İstanbul’u 13 bin 71 konut ile Antalya, 2 bin 261 konut ile Mersin, 2 bin 118 konut ile Ankara, 1.326 konut ile Bursa izliyor.
Kısmi seferberlik sonrası Rusya'dan Antalya'ya akın
Sınırların kapanmasından korkan Ruslar, Türkiye'ye kaçıyor
Rus oligarkların mülklerine el konacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.