Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KDV iade hizmeti veren Global Blue Türkiye verilerine göre Ruslar, geçen yıl temmuz ayında yaptıkları alışverişin 630 bin liralık kısmı için KDV iadesine başvuruda bulunurken, bu rakam bu yılın aynı ayında büyük bir artışla 3,2 milyon liraya yaklaştı.
Böylece Rus turistlerin temmuz ayında Türkiye'de yaptığı alışverişler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 403 arttı.
RUSLAR TÜRKİYE'DE EN ÇOK HAZIR GİYİME PARA HARCADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı 2015'in temmuz ayında 686 bin 256 kişi olmuş ancak aynı yılın kasım ayında yaşanan uçak krizinden sonra bu ülkeden gelen turist sayısı 2016 yılının temmuz ayında 47 bin 788'e gerilemişti.
Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya'dan gelen turist sayısı hızla artışa geçerken, bu rakam en son açıklanan 2017 haziran ayında 763 bin 727'ye tırmandı.
Rus turist sayısındaki artış, perakende sektörüne de olumlu yansıdı. Ruslar, geçen yıl temmuz ayında yaptıkları alışverişin 630 bin 204 liralık kısmı için KDV iadesi başvurusunda bulunurken, bu rakam bu yılın temmuz ayında 3 milyon 168 bin 79 liraya çıktı. Böylece Rus turistlerin temmuz ayında Türkiye'de yaptığı alışveriş, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 403'lük artışla adeta patladı.
Geçen yıl temmuz ayında Türkiye'de ortalama 977 liralık alışveriş yapan bir Rus turistin harcaması, bu yılın aynı döneminde yüzde 17'lik büyüme ile bin 140 liraya çıktı.
Bu dönemde Ruslar 2 milyon 245 bin 792 liralık hazır giyim, 816 bin 841 liralık saat ve mücevharat, 60 bin 832 liralık gözlük, 4 bin 250 liralık kozmetik, 40 bin 365 liralık da "diğer" başlığı adı altında harcama yaptı.
Ruslar, temmuz ayında yaptıkları alışveriş ile Türkiye'de yabancıların yaptığı harcamalardan yüzde 5 pay aldı. Bu oran geçen yılın temmuz ayında yüzde 2 olarak gerçekleşmişti.
RUSLARDAN SONRA ÇİNLİLER GELİYOR
Global Blue Türkiye verilerine göre temmuz ayında Türkiye'de yaptığı harcamaları en çok artıran millet Ruslardan sonra Çinliler oldu.
Çinli turistlerin yaptığı ortalama harcama tutarı 2 bin 547 liraya tırmandı.
Bu dönemde Çinliler Türkiye'de yaptıkları alışverişi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 314 artırdı. Çinliler geçen yılın temmuz ayında yaptıkları alışverişin 1 milyon 213 bin 433 liralık kısmı için KDV iade başvurusunda bulunurken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 5 milyon 23 bin 35 liraya çıktı.
Çinli turistlerin yaptığı ortalama harcama tutarı da bin 241 liradan 2 bin 547 liraya tırmandı.
Artışta Çinlilerin hemen arkasından yüzde 140 ile Kuveytliler, yüzde 115 ile Iraklılar, yüzde 91 ile Almanlar geldi.
Bu anlamda diğer ülkeler ise yüzde 66 ile Suudi Arabistan, yüzde 65 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 52 ile "diğer ülkeler", yüzde 50 ile Azerbaycan, yüzde 45 ile İran, yüzde 40 ile de Katar şeklinde sıralandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.