Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, nisan ayının ortasında yaptığı açıklamada dijital rublenin deneme sürecinin ardından herkesin kullanımına sunulacağını açıklamıştı. Ancak ülkede yapılan anketin sonuçlarına göre Ruslar nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır değil.
Rusya’nın en büyük iş ilanları hizmetlerinden SuperJob tarafından yürütülen anketin sonuçları, Rusların nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olmadığını gösterdi.
Gazetemru.com'da yer alan haberde SuperJob'un anketinin sonuçları yer aldı. Buna göre, ankete katılan her yedi kişiden biri, başta dijital ruble olmak üzere nakit dışı ödeme şekillerine geçerek nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olduğunu söylerken, Rusların yüzde 14’ü gayri nakdi ödemeye tamamen geçmeye istekli olduğunu bildirdi.
Rusların sadece yüzde 21'i hazır
Bu oranların Rusların yüzde 21’inin nakit para kullanmamaya hazır olduğu 2014 yılından bu yana elde edilen en düşük sonuçlardan biri olduğuna dikkat çekilirken, öte yandan yaptırımlar sonrası nakit para kullanım tercihlerinde artış yaşandığı görüldü.
Talep daha çok 34 yaş altından
Katılımcıların yüzde 73’ü nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olmadığını itiraf ederken, dijital ruble kullanımına olan talebin 34 yaş altındaki Ruslar arasında daha çok görüldüğü kaydedildi.
Geçtiğimiz yılın ekim ayında Rusya’nın en büyük sigorta şirketlerinden Rosgosstrakh Zhizn ve kredi kuruluşu Otkritie Bank tarafından düzenlenen ortak anketler, nüfusu bir milyonu geçen Rus şehirlerinde nakit para kullanan vatandaşların oranının yüzde 30’u geçmediğini ortaya çıkarmıştı.
Temassız ödemeler gözde
Rusların yaklaşık yüzde 80’i nadiren nakit para kullandığını veya hiç kullanmadığını vurgularken, mal ve hizmetler için ödemelerde çoğunlukla temassız ödemelere başvuruyor.
Rusların bir mağazada, restoranda, takside veya kurye ile ödeme yapabilecekleri bir durumda nakit kullanımının yüzde 20’yi geçmediğini ifade eden uzmanlar, nakit parayı en fazla tercih eden Rusların yüzde 30 ile St. Petersburg ve Perm Bölgesi’nde yaşadığını, ilk üçü yüzde 27 ile Başkortostan’ın kapadığını ekledi.
Anketlere göre Rusların yüzde 67’si mal ve hizmetler için çoğunlukla banka kartlarıyla temassız ödeme gerçekleştirdiği, yüzde 52’sinin ise akıllı telefon üzerinden ödeme yaptığı, yüzde 15’inin ise QR kodu kullanarak harcama yaptığı kaydedildi.
İngiltere dijital paraya ihtiyaç duyacak
Dijital para birimleri yayılma hızları enflasyonu etkiliyor
Hindistan'dan dijital para hamlesi
Çin’de 13 milyar doları aşan dijital para işlemi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.