Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul’un yapımıyla ilgili açıklamasının yol açtığı tartışmaları değerlendiren Rus uzmanlar, kanal yapımının çevre sorunlarına yol açmayacağını belirtti.
Sputnik'teki haberde yer alan açıklamasında, çevrecilerin kısmen haklı olduğunu dile getiren Rus su bilimcisi Mariya Kireyeva, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Boğazı'na alternatif kanalı yapma hayali 16. yüzyıldan beri sürüyor. Bu hayali tam da şimdi hayata geçirme isteğinin sebebi olarak çevreyle ilgili endişeler gösteriliyor. İstanbul Boğazı gemicilik için zor bir yer olarak gösteriliyor ama buna rağmen aşırı yüklenmiş durumda. Her yıl 50-60 bin gemi buradan geçiyor, aralarında petrol tankerleri de var. Bu rakam yıldan yıla büyüyor ve dolayısıyla kaza sayısı da artıyor".
İSTANBUL'UN İÇME SUYU SORUNU
Kanal İstanbul'un zayıf yerlerinin de olduğunu dile getiren Kireyeva, "Projeye göre Kanal İstanbul, Sazlıdere'den geçecek. Bu da İstanbul sakinlerine içme suyunun teminini zora sokabilir. Sazlıdere, Batı Yakası'na içme suyu temin eden tek kaynak. Kanal kazılırsa Sazlıdere suyu tuzlu hale gelir. Bu durumda yetkililer kuyu kazmak zorunda ve çok sayıda kuyuya ihtiyaç olacak" ifadelerini kullandı.
Uzman, "Sorun şu ki İstanbul nüfusunun büyük kısmı Batı Yakası'nda yaşıyor, su kaynaklarının büyük kısmı ise Asya Yakası'nda" diye ekledi.
İKİ DENİZİN KARŞILIKLI DENGESİ
Çevrecilerin, Kanal yapımının Marmara ve Karadeniz'in ekosistemlerinde değişikliğe yol açacağı yönündeki kaygılarını değerlendiren Kireyeva, "Karadeniz'in seviyesi Marmara'ya göre yaklaşık 12.5 santim daha yüksek. Bu yüzden İstanbul Boğazı'nın yüzey katmanında, kuzeyden güney yönünde sürekli oldukça güçlü akım gözlemleniyor. Tam da bu durum Boğaz'ı gemicilik için zor yapıyor. Ancak Boğaz'ın yaklaşık 20 metre derinliğinde de bir akım var. Marmara Denizi'ndeki tuzlu su daha yoğun ve ağır olduğundan aksi yönde, yani kuzeye doğru akıyor. İki deniz sürekli birbirini seyreltiyor gibi. Doğal kanal olan Boğaz, 7 bin 500 senedir var. Bu zaman içinde denizlerin etkileşim süreçleri dengeye ulaştı. Çevreciler, yeni kanalın bu dengeyi bozacağından korkuyor. Marmara'nın tuzdan arınacağını, Karadeniz'in ise aksine tuzlanacağını, içindeki sakinlerin ise buna alışamayacağını ve iki denizin zengin sularının ıssız olacağını savunuyorlar" diye konuştu.
Moskova Devlet Üniversitesi Okyanus Bilim Bölümü öğretim görevlisi Sergey Muhametov ise, "Ekosistem açısından hiçbir şey değişmez. Yeni kanalın olduğu yerde biraz tuz oranı değişir. İstanbul Boğazı'nın olduğu gibi kanalın hacmi de denizlere kıyasen çok küçük" dedi.
MARMARA HİDROJEN SÜLFÜR KOKMAYACAK
Uzmanlara göre, Kanal İstanbul'un yapımıyla Karadeniz'den Marmara'ya sızacağı iddia edilen hidrojen sülfür kokusuyla ilgili kaygılar da asılsız.
Muhametov, "Karadeniz'in üst tabakası alt tabakaya göre daha düşük bir yoğunluğa sahip. Daha yoğun ve ağır olan suyun yukarıya çıkması mümkün değil. Bu yüzden hidrojen sülfür stabil olarak altta kalıyor" dedi.
Kireyeva de şunu dedi: "Karadenizde hidrojen sülfür sadece 200 metre altında yer alıyor ve ebediyen oraya hapsolmuş durumda".
Adamlara alternatif su yolu açıyorsun ..tabi ki ekolojik sorun yaratmayacak
Ne güzel yandaş ekolojistler bulunmuş, uçuk kaçık savurgan projeye destek almışlar, durmak yok yola devam, tam gaz ucurumun dibine...
poh poh yapa yapa memleketi bitirdiniz be.... (sadece rusya için değil sözüm)
nasıl çevreye zarar vermez trafik sorunu çıkar yeni köprü yapılacak anadolu yakasına geçmek için çektimiz çile yetiyor trakya tarafında aynı çileyimi çekecek vatandaş karadeniz fıkrası gibi sağlam karayı boz yerine köprü yap
Yandaş rusya
Birakin kanali bahcesehire istanbula metro lazim
Avrupa yakası biraz susuz kalır o kadar...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.