Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin turizmdeki en büyük pazarlarından biri olan Rusya, yeni sezonda ödeme sistemleri yaptırımlarıyla karşı karşıya. Gazprombank ve Çin menşeli UnionPay’in yaptırım listesine alınması, Rus turistlerin Türkiye tatil planlarını sekteye uğratabilir. Uzmanlar, yaptırımlar nedeniyle erken rezervasyonların hız kestiğini belirterek, bu durumun sektör üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.
"Erken rezervasyon durma noktasına geldi”
Türkiye’ye Rusya’dan turist getiren büyük tur operatörleri, yaptırımların ardından rezervasyonların yavaşladığını dile getiriyor. Pegas Touristik Orta Asya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, Rusların yurt dışı harcama ve havale işlemlerinde zorlandığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Rusya’da erken rezervasyon dönemi başladı. Geçen yıl bu dönemde ciddi bir ilgi vardı. Şimdi ise hem ülkedeki kur yükselişi hem de yaptırımlar belirsizlikleri artırdı. Erken rezervasyon durma noktasına geldi.”
"Mısır’daki fiyatlar Türkiye’nin yüzde 35 altında"
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya pazarındaki gelişmelerin endişe verici olduğuna dikkat çekerek proaktif adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Bağlıkaya, özellikle rubledeki değer kaybına dikkat çekerek şu öneride bulundu:
“Proaktif bir yaklaşım sergileyerek Rusya pazarında yaşanacak kayıpları olabildiğince azaltacak şekilde adımlar atmamız gerekiyor. Rubledeki değer kaybını gözeterek otel fiyatlarını cazip hale getirmeliyiz. Şu anda Mısır’daki fiyatlar Türkiye’nin yüzde 35 altında. Yaz dönemi Mısır için düşük sezon olduğundan, bu fark yüzde 50’ye çıkabilir. Ayrıca Dubai ve Katar gibi destinasyonlar da Rus turisti çekmek için harekete geçmiş durumda. Rakiplerimiz, vize uygulamıyor ve tur operatörlerine uçak koltuk desteği sağlıyor. Bizim de fiyat politikamızı buna göre belirlememiz şart.”
“Kârlılığımızı da düşünmek zorundayız”
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise paniğe gerek olmadığını savunarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şimdiden düşüş yaşanacak dersek, indirim isterler. Türkiye daha önce 2014-2015 yıllarında fiyatlarından taviz verdi. Geri dönüş çok zor oldu. Kârlılığımızı da düşünmek zorundayız.”
Kavaloğlu, ödeme sistemlerindeki sorunların yalnızca %1-2’lik bir kayba yol açacağını öngörerek, “6 Ocak Ortodoks Noel’i için Rusya’dan ciddi rezervasyon alıyoruz. Yılbaşı ve Ocak dönemi için Ruslardan hâlâ güçlü talep var” dedi.(Sözcü)
AB, Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketini resmen kabul etti
Nüfusunun 7 katında fazla! Antalya'da turist rekoru
Turistik Doğu Ekspresi seferleri başlıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.