Rus turistin ibresi yine Türkiye'ye döndü
Türkiye turizm sektörünün Mısır tatili iptal olan bütün Rus turistleri kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı
Mısır'da Rus uçağının düşmesi, Rus turistlerin yılın son ayları için Türkiye'yi tercih etmesine yol açtı. Turizmciler bu gelişmenin ve G20'de yapılacak pozitif algı yönetiminin 2016'da turizm sektörüne olumlu yansımasını bekliyor...
İçinde 220 yolcu bulunan Rus Kogalymavia Havayolları'na ait uçağın Mısır'ın Sina Yarımadası üzerinde düşmesiyle birlikte Rusya yönetimi Mısır'a yapılan turistik seferleri durdurdu. Uluslararası camiada büyük üzüntüye sebep olan olay Mısır'a yönelik turizm faaliyetlerinin çok büyük ölçüde durmasına yol açtı. Öte yandan, alternatif destinasyonlara yönelik ilginin artacağı beklentisi oluştu. Türkiye bu alternatifler arasında ilk sırada yer alıyor. Rusya yönetiminin aldığı kararlar Türkiye'deki turizmciler arasında umutların yeşermesine yol açtı. 2016 için ayrıca G20'nin pozitif yönetilmesi ile genel toplamda turizmin iyi olacağı belirtiliyor. Bu gelişmelerle birlikte sadece Rusya değil Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) dahil olan ülkelerden Türkiye'ye gelecek turist sayısının artması olasılığı da yükseldi.
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Mısır uçuşlarının durdurulması nedeniyle kayıp yaşayan tur operatörlerinin desteklenmesi amacıyla bir program oluşturulması yönünde talimat verdi. Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich ise, tur operatörlerine yapılacak yardımın zararın maliyetine göre belirleneceğini açıkladı.
Mevcut durumda, tur operatörlerinin kayıp yaşadığına dair yüksek bir kanaatin oluşmasının önemli olduğunu vurgulayan Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Kurulu Başkam Maya Lomidze, "Tur operatörlerinin beklentilerine dair mektupları topluyoruz ve bu mektupları hükümete ileteceğiz" dedi
"RUS TURİSTLERE HAZIRIZ"
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜRO-FED) Başkam Osman Ayık ise, bu gelişmeler üzerine Türkiye turizm sektörünün Mısır tatili iptal olan bütün Rus turistleri kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Mısır'da düşürülen Rus uçağının Türkiye turizmine uzun vadede fırsat yaratmayacağını vurgulayan Ayık konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bu durumu bir avantaj gibi düşünmemek lazım. Aslında geçici bir durumla karşı karşıyayız. 20 bin İngiliz de şu an orada mahsur. 45 bin de Rus turist var. Bunların hepsini tahliye ediyorlar. Satılan paketler bir yerlere yönlendiriliyor. Bunlar içerisinde Türkiye ön plana çıkıyor ama bunun ne kadar süreceği ile ilgili kesin bir şey yok."
Mısır'a giden turist profilinin farklı olduğunu da hatırlatan Ayık, "Önümüzdeki birkaç hafta için biz kısmen cevap verebiliriz. Kısa vadede bir getirişi olacaktır. Sonrası için kesin bir şey söylemek için elimizde yeterli bir bilgi yok. Biz turizmdeki mevcut seviyemize rakiplerin başına gelen acı olayları fırsat olarak kullanarak değil, ürünümüzün kalitesi, standardı, rekabetçi olmamız ve verdiğimiz hizmetle geldik" diyor.
"2016'DA ARTIŞ OLUR"
Limak Otelleri Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu ise, "Mısır kış aylarında yüksek sezonunu yaşıyor. Aslında bizim gerçek rakibimiz değil. Sadece geçiş dönemlerinde rakip olabiliyor. Antalya kısa vadede Mısır'a gidemeyen yolcuları alır.
Kasım-Aralık aylarında Antalya otelleri ilave doluluk yaşar. Ama Rus operatörleri ve turistleri iklim şartları sebebiyle tatmin edemez" diye ekliyor.
Antalya'da kışın açık kalan otellerdeki servis ve hizmet kalitesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, "Maalesef kış ayları hizmet kalitesinin maliyetler sebebiyle düşebildiği bir dönem. Dolayısıyla bu dönemde Mısır'dan mağdur olup bize gelecek Rus turist, Antalya'da kaldığı otelde iyi hizmet alamazsa bu durum 2016 yaz sezonundaki tercihleri de olumsuz etkiler.
"GÖZDE ÜLKE OLDUK"
Mısır'da yaşanan acı durumdan sonra Türkiye'nin gözde destinasyon haline geldiğini belirten Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmecileri Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler ise konuyla ilgili şunları söylüyor: " Bizim irademiz dışında ortaya çıkan bu durumla birlikte Türkiye en gözde ülke haline geldi. Şansımıza bu aralar Antalya bölgesinde havalar ılıman seyrediyor. Arada 3-4 derece fark olmasına rağmen, Şharm el Şeyh ile aynı seviyelerde. Fakat bu hava durumu ilerleyen günlerde açılacak. O dönemde Rus turistler Türkiye'ye çok sıcak bakmayacaktır."
Bu durumun kısa vadede Türk turizmine olumlu yansıyacağını belirten Dinler, kapanan bazı tesislerin kısa süreliğine tekrar açılıp, bazı tesislerin kapanış tarihini erteleyeceğini söylüyor. Bu gelişmenin otelcilerin 2-3 haftalığına rahat nefes almasını sağlayacağını belirten Dinler sözlerini şöyle noktalıyor:
"Bazı Rus misafirlerimiz, Tunus'ta yaşanan saldırının ardından Mısır'daki facianın aynısı Türkiye'de de yaşanır mı sorusunu sormaya başladı. Krizi iyi yönetirsek orta vadede Rusya'nın ekonomik olarak sıkıntı yaşadığı bu dönemde kaybettiğimiz Rus turist sayısını fazlasıyla geri kazanırız. Bir tanıtım atağıyla 2016'da 2014 yılının rakamlarını geçebileceğimize inanıyorum."
100 BİN TURİST BEKLENİYOR
Sabtour Genel Müdürü Mehmet Nezih Hacıoğlu, yılbaşına kadar Mısır'a uçuş yasağının devam etmesi durumunda Türkiye'ye ilave 100 bin Rus turistin gelebileceğini söylüyor. Şimdiye kadar Mısır tatili iptal edilen Rus turistlerden yüzde 25'inin Türkiye'de tatil yapmayı kabul ettiğini açıklayan Hacıoğlu, "15-16 Kasım'da G20 zirvesi yapılacağı için Kemer otelleri ve Belek'teki bazı oteller kapalı olacak. Ancak Side ve Alanya'daki oteller Rus turistlerin hizmetinde olacak" diyor.
MISIR YERİNE TÜRKİYE VE KKTC
Öte yandan, Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dimitri Gorin, Mısır'a uçuşların iptal edilmesi sebebiyle Türkiye ve Kıbrıs tur fiyatlarının arttığını söyledi. Gorin, Mısır'a uçuşların iptal edilmesinin ardından piyasada değişiklikler olduğunu belirterek "Çünkü turların yüzde 30'u Mısır'a aitti. Çoğunlukla bu değişiklikler Türkiye ve Kıbrıs'ı kapsıyor. Mısır'ı 'her şey dahil' sistemiyle değiştirebileceğimiz başka yerler yok" diyor.
(KEREM KÖFTEOĞLU/PARA DERGİSİ)