Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya ekonomisi, Ukrayna Savaşı sonrası Batı tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle zor dönemler geçirdi, hala de geçiriyor. Batılı şirketlerin Rus pazarını birer birer terk etmesi de, Rusya ekonomisi için bir darbe daha anlamına geldi. Ancak özellikle otomobil piyasası açısından Rusya ekonomisi, Çin’in devreye girmesiyle yeniden canlandı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Batılı şirketlerin yarattığı boşluğu oldukça hızlı şekilde değerlendiren Çin otomobil üreticileri, Rusya ekonomisine de bir nebze olsun nefes aldırmış oldu.
Otomobil pazarının üçte biri
Reuters’tan Gleb Stolyarov’un haberine göre, Batılı rakipleri ayrıldıktan sonra Çin, Rus otomobil pazar payını ele geçirdi. Reuters ile paylaşılan verilere göre, Çin markaları Rusya'nın otomobil pazarının neredeyse üçte birini oluşturuyor, çünkü sektör, Batılı şirketlerin çıkışının ardından Çin'in ekonomi için artan önemini diğerlerinden daha fazla gösteriyor.
Batı yaptırımlarının Rusya'nın bazı malzemelere erişimini engellemesi ve düşen talep ile yüksek fiyatların sektörü daha da engellemesi nedeniyle, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç satışları Rusya’da yıllık bazda neredeyse yüzde 61 oranında düştü.
Yüzde 9,6’dan yüzde 31,3’e yükseldi
Ancak Rus analitik ajansı Autostat'tan alınan verilere göre, Haval ve Chery and Geely dahil olmak üzere Çin marka binek otomobillerin satışları artarak Kasım ayında 16.138 adede yükseldi ve Ocak ayındaki 8.235 adedin neredeyse iki katına çıktı. Bu da Çinli şirketlerin pazar payının yüzde 9,6'dan yüzde 31,3'e ulaşmasını sağladı.
Avrupa İşletmeleri Birliği (Association of European Businesses - AEB) yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının Kasım ayında 46.403 adet olduğunu ve bu sayının yıl genelinde 600.000 civarında olmasının beklendiğini belirtti.
Rus otomotiv sektörü analisti Vladimir Bespalov Reuters'e “Batılı otomobil markalarının çok az üretimi ve çok az ithalatı var. Bu nedenle pazar Rus ve Çin otomobil endüstrileri arasında bölünmüş durumda” dedi.
Rus arabaları talebi daha düşük fiyatlarla karşılıyor. Rus arabaları yaklaşık 23.961 dolara kadar ve Çin otomobilleri de yaklaşık 40 bin dolar üzerindeki fiyatlarla Batının devrettiği niş pazarı yeniden devralıyor.
Pazar payı yüzde 35’e yükselebilir
2000'li yılların başında Rusya'da fabrika kurmaya başladığından beri yerli otomobil üreticileriyle pazar payı için mücadele eden çoğu Batılı otomobil üreticisi, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya on binlerce asker göndermesinin ardından faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.
Bespalov, ekonomik durum değişmeden kalırsa, Çinli üreticilerin gelecek yıl Rusya'daki satışların yaklaşık yüzde 35'ini oluşturabileceğini söylüyor ve pazarın toparlanarak 800.000 adede ulaşacağını tahmin ediyor.
Yine de, Çin'in Rusya'daki satış hacmi, Kasım ayında Rusya'dakinden yaklaşık 35 kat daha büyük olan iç pazarına kıyasla sönük kalıyor. Çin Otomobil İmalatçıları Birliği'ne göre Rusya, yılın ilk 10 ayında araç ve parçaları içeren Çin otomotiv ürünleri için altıncı en büyük ihracat pazarı konumunda bulunuyor ve geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse hiç değişmeden yüzde 3,9'luk bir paya sahip bulunuyor.
Çin’in otomobil ihracatı rekor kırdı
Çin'de elektrikli otomobil satışları ilk 10 ayda yüzde 107,5 arttı
Resesyon beklentisi otomobil siparişlerine yansıdı
Elektrikli otomobil satışlarında 0'ye yakın artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.