Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan sert yaptırımlar nedeniyle Rus oligarklarına ait şirketler yabancı kreditörlerine ödeme yapmakta güçlük çekiyor. Bu durum da borçlarını ödeyecek fonları bulunmasına rağmen, şirketleri iflas tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ve yaptırımların açıklamasının ardından ilk önemli iflas yakın zamanda açıklanabilir. Çelik devi Severstal bugün sona erecek dolar tahvilinin ödemelerini yapamayabilir.
Severstal, Citigroup’un bir birime 12,6 milyon dolarlık faiz ödemesi yaptı. Bankanın birimi tahvil sahipleri için ödemeleri topluyor. Bu para bankanın ABD hesaplarına transfer edilmiş olsa da, henüz tahvil sahiplerine ulaşmadı. Şirket yakın zamanda, Citigroup’un şirkete bu parayı ödeyemeyeceğini belirttiğini açıklayabilir. Wall Street Journal’ın haberine göre, geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada Severstal, Citigroup’un ödemeyi gerçekleştirmeyebileceğini söyledi. Şirket ödemesinin %1’i oranında bir deneme ödemesi yaparak, sonuç alınıp alınamayacağını test etti. Citigroup sözcüsü ise açıklama yapmayı reddetti.
ABD, Avrupa Birliği ve diğer batılı müttefikler Rusya’nın merkez bankasını kısıtlayıcı yaptırımlar uygularken, şahıslar da sert yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Açıklanan yaptırımlar, Rusya’nın önde gelen şirketlerinin küresel finansal piyasalara erişimini engelledi. Batı bankaları, eylemlerinin yasal olup olmadığından emin olmadığı sürece Rusya kaynaklı parayla temas halinde bulunmak istemiyor.
Bu durum da gecikmelere ve kafa karışıklığına neden oluyor. Moskova’nın kuzeyinde bulunan Severstal, Rusya’nın en büyük çelik üreticilerinden bir tanesi. Şirketin hisselerinin büyük bir bölümü, ülkenin en zengin isimlerinden, serveti 29 milyar dolar olduğu tahmin edilen Alexey Mordashov’a ait. Mordashov, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde yer alıyor ve İtalyan polisi geçtiğimiz hafta Mordashov’un Sardunya’da bulunan malikanesine el koydu. Severstal’ın iflası, ödemenin son dakika gerçekleşmesiyle engellenebilir.
Rusya hükümeti geçtiğimiz hafta yabancı tahvil sahiplerine ödeme yapma konusunda başarılı oldu. Bunun nedeni ise yaptırımlarda yer alan ve bazı borç ödemeleri için oluşturulan istisnalar. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Moskova aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın borç ödemelerinin ruble ile yapılması yönündeki kararından döndü. Severstal’ın iflası açıklandığı takdirde, son altı yılda iflas eden ilk büyük Rus şirketi olacak.
Bunun en son örneği 2016 yılında borçlarını yeniden yapılandıran Rus lojistik şirketi Far-Eastern Shipping Company olmuştu.
Bir başka çelik üreticisi Evraz’ın da hisselerinin büyük bir bölümü Roman Abramovich’e ait. Şirket pazartesi günü 18,9 milyon dolarlık tahvil ödemesinin Société Générale tarafından engellendiğini açıkladı. Bankadan ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Evraz, ödemenin engellenmesinin nedeninin, Abramovich’in İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alması olduğunu söyledi. Severstal ve Evraz’dan yapılan açıklamalarda, borçlarını ödeyecek fonları bulunduğu ve ödemeleri yapmak için hazır oldukları söylendi.
JPMorgan Chase’e göre Rusya şirketlerinin toplamda yaklaşık 98 milyar dolar borcu var ve bunun 17 milyar doları bu yıl ödenecek. Uluslararası yatırımcılar Rusya’nın kurumsal borçlarının 21 milyar dolarına sahip. Gazprom, Severstal ve Evraz gibi şirketlerin tahvilleri JPMorgan’ın gelişen ülkeler kurumsal tahvil endeksinin popüler isimleri arasında.
Bankadan yapılan açıklamada, Rusya’nın hükümet ve kurumsal tahvillerinin endeksten çıkarılacağı söylendi. Önde gelen diğer Rusya şirketleri işgalin başlamasından bu yana borçlarını ödeme konusunda büyük sorunlar yaşamadı. Hem Gazprom’un hem de Rosneft’in en büyük patronları ABD ve İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alsa da, şirketlerin büyük bir bölümü Rusya hükümetine ait.
Vladimir Zelenskiy, Japonya'dan yardım istedi
AB'den krizden etkilenen şirketlere destek
Rusya’nın internet yasakları 1.2 milyar dolar kaybettirdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.