Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası olan VTB’nin yönetim kurulu başkanı Dmitry Pyanov, bankanın net kâr beklentisini açıkladı. Dmitry Pyanov, bankanın bu yılın ikinci çeyreğinde uluslararası finansal raporlama standartlarına (IFRS) göre net kârının 100 milyar rubleyi geçebileceğini ifade etti.
Rusya Bankalar Birliği V. Kongresi oturum aralarında gazetecilere konuşan Pyanov, bankanın ilk çeyrek 146 milyar ruble net kâr elde ettiğini hatırlatarak, “2023’ün ikinci çeyreğinde de üç haneli rakamlara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Ayrıca ikinci çeyreğin henüz bitmediğini, önümüzde haziran ayı olduğunu da hatırlatmakta fayda var” dedi.
Gazetemru'nun haberine göre, 2023’ün ilk çeyreğinde IFRS kapsamında VTB Group net kârı 146,7 milyar ruble olarak gerçekleşirken, Pyanov, grubun IFRS’ye göre 2023 net kârının 327 ila 400 milyar ruble olarak tahmin edildiğini ve bu aralığı aşmasının pek olası olmadığını söyledi.
Banka geçen yıl zarar etmişti
VTB’nin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) kapsamında 2022 yılı zararı, 612,6 milyar rubleyle rekor seviyeye ulaşmıştı.
VTB Basın Servisi tarafından paylaşılan mali raporda, kredi kuruluşunun 2022 yılı Rus muhasebe standartlarına (RAS) göre zararının da 756,8 milyar ruble olarak gerçekleştiği belirtilirken, açıklayıcı notunda yer alan ifadelerde, 2022’de VTB Group’un benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaştığı, dış ticaret faaliyetlerinde ve yatırım bankacılığı işinde bir lider olan VTB’nin mümkün olan tüm mali yaptırımların ilk hedefi olduğu vurgulandı.
Bu durumun da bankanın çok önemli kayıplar vermesine neden olduğuna vurgu yapan VTB Group Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkanı Dmitry Pyanov, mesajında, “Zor dış koşullar, hızlı ve net kararlar almamızı gerektirdi. İşimizi ve süreçlerimizi hızlı bir şekilde yeniden inşa edebildik, müşteri tabanımızı koruyabildik. Otkritie Bank’ın satın alınması da perakende ve KOBİ segmentlerinde kredi portföyümüzü güçlendirmemize olanak sağladı” dedi.
IFRS bağlamındaki kaybın dört bileşenine dikkat çeken Pyanov, dolar ve avro kısıtlamaları nedeniyle yabancı para birimi ve değerli metallerle yapılan işlemlerden elde edilen gelir hariç giderlerin 300 milyar rubleye ulaştığını, VTB Group of VTB Bank Europe ve VTB Capital Plc’nin gruba uygulanan yaptırımlar nedeniyle elden çıkarılmasıyla 229 milyar ruble kaybedildiğini, aynı zamanda rezervlerin oluşturulması için 344 milyar ruble gider meydana geldiğini söyledi.
2022’nin sonunda VTB Group’un IFRS kapsamındaki varlıkları, yıl sonunda yüzde 17,1 artarak 24,4 trilyon rubleye ulaşırken, bankanın toplam varlıklarının hacmi ise 24,3 trilyon rubleye geriledi.
Bu durumu 2023’ten itibaren Rusya’daki vergi dönemi değişiklikleri ve likidite maliyetindeki artışa bağlayan VTB, toplam kredi portföyü hacminin Otkritie Bank’ın konsolidasyonu hariç, yıl boyunca yüzde 18, 17,4 trilyon ruble olarak gerçekleştiğini, 2023’ün ilk iki ayında ise grubun kredi portföyünü yüzde 0,7 artırdığını bildirdi.
VTB Bank CEO'su Kostin'den kredi faizi açıklaması
VTB Bank, robot fabrikası kuruyor
Rus kamu bankasının zararı rekor seviyede
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.