<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus kalkanı Tomahawk'a niçin kilitlenmedi----

Rus kalkanı Tomahawk'a niçin kilitlenmedi

Rus kalkanı Tomahawk'a niçin kilitlenmedi
08 Nisan 2017 - 06:40 www.finansingundemi.com

Milliyet yazarı Tunca Bengin, ABD'nin Suriye'deki hava üssüne, 'Kızılderili baltası' diye bilinen Tomahawk saldırısında herkesin merak ettiği "Rus savunma sistemlerinin niçin devreye girmediği" sorusuna yanıt getirdi. İşte Bengin'in o yazısı:

Suriye’de dengeler sürekli değişiyor. Sahada ve masada Rusya’nın liderliği konuşulurken ABD’nin Tomahawk füzeleriyle oyun yine bozuldu. Bu hem ABD’nin Esad’a yönelik doğrudan ilk müdahalesi olması hem de hamisi Rusya’ya rağmen yapılması açısından çok kritik bir hamle. Dolayısıyla da Suriye’nin ve Esad’ın geleceğinin yanı sıra ABD füzelerinin Rus Kalkanı denilen S-400 hava sistemine nasıl yakalanmadığı da merak konusu. Gerçi ABD’nin ‘Kızılderili baltası’ anlamına gelen Tomahawkları

Rusya’nın S-400’lerine hedef olmamak için Akdeniz’de bulunan savaş gemisinden gönderdiğine, böylece de radara yakalanmadığına yönelik bilgiler var ama dün konuştuğum eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin’e göre ise durum tam tersi:

“Görmüştür ama savunma yapmamıştır... Bakın, iki ülke birbirine doğrudan müdahale etmezler, edemezler. Ederlerse çok daha büyük bir çatışma olur. Sorun bu. Eğer ABD doğrudan Rusya’nın üslerini, uçaklarını hedef alsaydı o zaman müdahale ederlerdi. Çünkü Rusya’nın elinde bulunan S-400 radarı daha Tomahawk füzesi çıkar çıkmaz hedefini nereye gideceğini tespit eder ve kilitlenir. Rusya füzeler kendisine yönelseydi engellerdi, aynı şey ABD için de geçerli. Ama kıvılcımı yangına döndürecek, savaş çıkaracak şey yapmazlar. Onun yerine işte Rusya’nın desteklediği Suriye, ABD’nin desteklediği başka bir ülke zarar görür.”

ABD Rusya’ya rağmen nasıl vurdu? Araları iyiydi?

“İyiydi. ABD, ‘ben bunu yapıyorum’ diye Rusya’ya bildirmiş. Rusya ‘bunu yapamazsın’ dese bile ABD yapar. Rusya’nın müdahalesi iki güç arasında tansiyonun artmasına ve olayların büyümesine neden olur. Onun için iki ülke birbirlerine karşı hayati bir menfaat olmadığı sürece müdahale etmezler. Bundan sonra da ne ABD’nin ne de Rusya’nın birbirini doğrudan hedef almasını beklemeyin. Ama başkalarını kullanmak suretiyle bir şeyi bahane ederek ABD’nin desteklediği bir güce Rusya taarruz eder.”

Putin ABD’ye cevabını verir yani?

“Verecektir. Zaten bir cevap verdi de. Rusya ile ABD’nin yapmış olduğu hava sahası anlaşmasının askıya alındığını söylüyor Bunun anlamı, ‘Bundan sonra Rusya’nın bulunduğu bölgelere ABD uçağı ve füzesi girdiği anda vururum’ demek. Yani ABD Suriye’de her yerde istediği gibi uçak uçuramayacak, füze atamayacak. Böyle bir harekâtı bir daha yapamayacak. Bundan sonraki cevap da başka bir bölgede olabilir. Onu da Suriye’den çok başka bölgelerde bekliyorum. Büyük olasılıkla da Baltık, Doğu Avrupa ya da Ukrayna’da..”

ABD’nin bölme planı

Bu hamlenin ABD’nin Suriye’yi bölme planının bir parçası olduğunu savunan Pekin’in bundan sonrasına dönük öngörüleri de şunlardı:

“Bu operasyon sürpriz değil. Rusya ve Suriye güçlerinin harekât etkinliğini azaltmak ve daha küçük bölgelere itmek amacını taşıyor. Yani ABD’nin Suriye’yi parçalama, federasyon yapma politikasının bir devamı bu. Çünkü ABD artık yavaş yavaş ikinci safhaya geçiyor. İlk safha iç savaşın çıkmasıydı, ikinci safha nerelerde federe devlet olacak, şimdi onlar belirleniyor. Bundan sonraki safha uçuşa yasak bölge gibi konseptlerle artık bölgeler ve insanları birbirinden tamamen ayırmak. O ayrımdan sonra da yapılacak müdahalelerle de çok rahatlıkla parçalarlar Suriye’yi. En azından Suriye’nin bütünlüğünü sağlamak için bu safhada Esad’ın kalması gerekir. Esad giderse darmadağın olur, onun yerine gelecek bir lider falan da yok şu an.”

Türkiye ne yapacak ya da yapmalı?

“Türkiye’nin şu anda yapacağı bir şey yok. Humus’taki havaalanının vurulması, oradaki uçakların vurulması Türkiye’nin işine gelebilir. Çünkü Türkiye İdlib’deki muhalefeti destekliyor ama El Bab’da sıkışmış vaziyetteyiz. Bir tarafta Ruslar var Afrin’de, diğer tarafta ABD’liler var. Menbiç’e gitme imkânımız yok. Rakka’da sorunumuz var. Türkiye’nin yapması gereken, bence, hiç bu konuya girmemek. Topa hiç girmeseydi çok daha iyi olurdu...”

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)