Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel, Rus doğalgazının kesilmesi halinde Avrupa'nın yapabileceklerini değerlendiren "Avrupa, Rus gazı olmadan acısız bir şekilde hayatta kalabilir mi?" başlıklı çalışmasını yayımladı.
Buna göre, tarihsel olarak AB'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunan Rusya, halihazırda AB gaz tüketimin yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor.
Son dönemde Ukrayna'yı işgal etme tehdidi artan Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını daha da azaltması veya tamamen durdurmasına karşı AB Komisyonu ve ABD acil durum planları yapıyor.
Rusya'dan kesinti durumunda en iyi çözüm, gazın başka bir ülkeden temini yerine gaza bağımlılığın azalması için talep tarafında ayarlamalar yapılması olacak.
Avrupa'nın kış için gaz dengesi büyük ölçüde Rus kaynaklarına ve ılımlı hava koşullarına bağlı bulunuyor.
AB gaz depolarındaki seviye düştü
Çalışmaya göre, 24 Ocak itibarıyla yüzde 42 doluluk oranına sahip olan AB gaz depolama seviyeleri, 2015-2020 arasında aynı dönemde yüzde 56 seviyesinde bulunuyordu.
Rusya'nın şubat ayı başında doğalgaz arzını kesmesi halinde, AB'nin depolarındaki gazın nisan ayında bitmesi öngörülüyor. Havaların soğuk geçmesi durumunda ise AB gaz depolarının mart ayı sonuna kadar boşalacağı hesaplanıyor.
Kesinti halinde daha iyi doğalgaz tedarik imkanlarına sahip AB ülkelerinin, gazı daha kötü durumdaki ülkelerle paylaşmak istemeyeceği ve AB'deki altyapının yeterli miktarda sınır ötesi gaz hareketine imkan sağlamayacağı ifade ediliyor.
Rusya'nın gaz miktarı başka yerden sağlanamıyor
AB'nin mevcut altyapısıyla ihtiyacı olan miktarda doğalgazı Rusya'dan ithalat yerine Norveç ve Kuzey Afrika ile birlikte ilave LNG ile karşılaması pratik olarak mümkün görünmüyor.
Norveç'in AB'ye ilave gaz sağlama imkanı bulunmuyor.
Küresel LNG piyasaları sıkışık durumda ve AB'nin içeride gaz üretimini artırması olası görünmüyor.
Rusya'dan gazın kesintiye uğraması halinde talep yönlü önlemler alınmazsa bazı AB ülkelerinin bu kış bitmeden acil önlemler alması gerekeceği belirtiliyor.
Avrupa ekonomisini birkaç yıl boyunca Rus gazı olmadan yönetmenin ise "son derece zor" olacağının altı çiziliyor.
Fiyatlar daha da artabilir
Çalışmada, LNG'ye talebin artması halinde zaten yüksek olan fiyatların daha da artacağı ve Avrupa ekonomisine sert darbe vuracağı ifade ediliyor.
Gelişmekte olan ülkelerin daha pahalı LNG almakta sıkıntı yaşayacağı, AB'nin Rusya'nın doğalgaz miktarındaki kesintiyi başka kaynaklardan tedarik edemeyeceği belirtiliyor.
AB'nin, gaz talebini düşürmek zorunda kalacağı, kesinti halinde kömürden üretimin artırılmasının zorunlu olacağı ve bu üretimin de karbon fiyatlarını yükselteceği öngörülüyor.
Bu kapsamda, Almanya'nın nükleer güç santrallerinin kapatılması kararını da erteleyebileceği tahmin ediliyor.
Sanayi sektöründe kısa vadeli tek seçeneğin ise talep kısıtlaması olacağına işaret ediliyor.
ABD, Rusya'nın doğalgazı kesme ihtimalini değerlendiriyor
ABD, Avrupa'ya doğalgaz için Katar ile görüşüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.