Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ile Rusya arasında yapılan 'ruble' anlaşması beraberinde birçok soruyu da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili Altınbaş Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, bu uygulamanın döviz kuru ve döviz açığında fayda sağlayabilmesi için diğer ülkelerin de Türkiye'nin ithalatında TL'yi kabul etmesi gerektiğine dikkati çekti. Rusya ile yapılan anlaşmada ise TL'nin adının geçmediğini belirten Çifter, ruble ile ticaretin Rusya'nın kendi belirlediği ve dostane olmayan ülkelere önerdiği bir ödeme şekli olduğunu söyledi.
Rusya ile ticaret dengesine bakıldığında durumun Türkiye'nin lehine olmadığına değinen Çifter, “Rusya'ya ihracatımız 2022 yılında Ocak- Haziran dönemi için 2.5 milyar dolardı. Bunun yıllık 5 milyar civarında olması bekleniyor. Aynı dönemde ithalatımız ise 27 milyar dolar ve yıl sonu 50 milyar doları aşacak” diye bilgi verdi. Çifter’e göre, ruble ile olabilecek ticaretin Türk ihracat şirketlerinin rubleyi kabul etmesi durumunda bile 5 milyar dolar civarını aşamaz. Bir önceki yıl Türkiye'ye yıllık 4.6 milyon Rus turist geldiğinin altını çizen Çifter, Rus turistlerin Ruble ile dahi ödeme yapması halinde turizm şirketlerinin ruble kuru riski alması dışında bir sonucun olmayacağını ifade etti.
“ÖRTÜLÜ YAPTIRIMLAR OLABİLİR”
Çifter yaptığı açıklamada, diğer taraftan ruble ile ödemede bankacılık ve ödeme şeklinin entegrasyonu konusunda örtülü yaptırımlarla sonuçlanabilecek durumlar olduğunu dile getirdi. Bu çerçevede ruble ile ticaret hem Türk şirketleri için rublenin hem kuru riski hem de uluslararası yaptırım riskleri barındırdığına işaret etti.
Rusya'da vatandaşlar rekor düzeyde döviz aldı
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı
Rusya: ABD'nin Ukrayna'ya desteği çatışmaları uzatıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.