Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk inşaatçıların SSCB coğrafyasına ilk adım atmalarının 30’uncu yılını kutladığımız 2018’de, bu büyük başarıyı taçlandıran haber St. Petersburg’dan geldi. 462 metre yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek binası olan Gazprom’un yeni merkez ofisi “Lakhta Center”ı inşa eden Rönesans İnşaat, binanın zirvesine “taç kısmını” monte ederek bir rekora daha imza attı.
2014 yılında Gazprom tarafından “ana müteahhit” olarak seçilen Rönesans İnşaat, bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan dev proje için adım adım mutlu sona ilerliyor.
Bir gökdelen inşaatından çok “uzay istasyonu” inşaatını andıran şantiyede, pek çok teknoloji dünyada ilk kez uygulanarak hızla devam eden inşaatta, 462 metredeki son nokta olan “taç kısmı”nın Türk mühendis ve işçiler tarafından monte edilmesi ile önemli bir eşik daha geçildi.
Projedeki son durumu TürkRus.Com’a değerlendiren Rönesans Holding Rusya Başkanı Avni Akvardar, “Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden düzeldiği, her alanda işbirliğinin geliştiği bir dönemde, Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle bu başarıya imza atmak Türk iş dünyası için de büyük moral kaynağı oldu. Rönesans olarak, Türk inşaat sektörünün Sovyet coğrafyasındaki 30’uncu yılını eşsiz bir projeyle taçlandırdığımız için mutluyuz” dedi.
Gazprom’un Moskova’daki genel merkezi, bu proje ile St. Petersburg’da, Finlandiya Körfezi kıyısında inşa edilen “Lakhta Center” taşınacak. Projenin ana müteahhidi olarak, pek çok aday arasından, kökeni St. Petersburg’a dayanan Rönesans İnşaat seçilmişti. Bugün Avrupa’nın 10. büyük inşaat şirketi olan Rönesans, 1993 yılında St. Petersburg’da Erman Ilıcak tarafından kurulmuştu.
400 bin m2’lik zemin alanına 87 katlı olarak inşa edilen “Lakhta Center”, St. Petersburg’un ilk “süper gökdeleni” olarak niteleniyor. Dev projede, Gazprom’un 130 bin m2’yi bulan ofislerinin yanı sıra, bir bilim ve eğitim kompleksi, planetaryum, gözlem güvertesi, spor ve sosyal tesisler, açık hava amfi tiyatrosu gibi tesisler bulunuyor.
Projenin taban döşemesinin beton dökme işlemi 1 Mart 2015 tarihinde tamamlanmış ve kullanılan 19 bin 624 metreküp beton dünyanın en hacimli kesintisiz beton dökme işlemi olarak Guinness Dünya Rekorları kitabı tarafından tescil edilmişti.
Son derece özel olan “Lakhta Center” projesi inşaat sektörü için pek çok yeniliğe kapı açtı. Proje ile ilgili bazı bilgiler özetle şöyle:
“Kule, 462 m yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek binası.
İnşaat sürecinde 12 bin kadar personel görev yaptı, yapıyor.
Bu yükseklikte montaj yapabilmek için projeye özel kule vinçler alındı.
462 metre yüksekliğindeki kulenin taç kısmının montesi 29 Ocak’ta gerçekleşti.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.