Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yüz yıl önce, ölümcül bir grip dünyayı kasıp kavurunca ve borsa hızla düşerken, Rockefeller ailesinin o dönemki lideri John D. Rockefeller Jr. ekonomik belirsizliğin ortasında ailenin işini fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için New York bankalarına yatırım yapmaya başladı. Bu hamle Rockefeller ailesinin JP Morgan Chase ile yüz yıllık ilişkisinin başlangıcı oldu.
Rockefeller ailesinin beşinci jenerasyon üyeleri Daniel Growald, Peter Gill Case ve Valerie Rockefeller New York Times’ta kaleme aldıkları yazılarında bu tip bir benzerliğin bugün de ortaya çıktığını belirtiyor.
Pandemi dünya çapında bir milyondan fazla insanın ölümüne sebep oldu ve ne bir azalma gösteriyor ne de ekonomi çevresindeki etkisinde bir düşüş var. Fakat Rockefeller ailesine göre bu endişe sadece pandeminin bir sonucu değil. Zira ekonominin uzun vadeli görünümü iklim değişikliği ve bunun öngörülen sonuçları nedeniyle de gölgelenmiş durumda.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nda bir çalışma kolu en son raporunda durumu şu ifadelerle özetliyor: “İklim değişikliği ABD finansal sistemindeki istikrar ve Amerikan ekonomisinin sürdürülebilirliği konularında en büyük riski teşkil etmektedir.”
Rockefeller ailesi üyelerine göre dünyanın en büyük bankları henüz iklim değişikliği ufukta görülmemişken büyükbabalarının 1920 yılında yaptığı gibi yatırımlarının risklerini dağıtmaları ve işletmelerini fosil yakıtlardan uzaklaştırmaları gerekiyor. Rockefeller ailesi yazılarında, tıpkı John D. Rockefeller Jr.’ın babası olan Stamdard Oil’in kurucusu ve petrol endüstrisinin şekillenmesinde ve modern şirketler haline gelmesinde önemli bir figür olan John D. Rockefeller Sr.’ın yaptığı gibi finans sektörü liderlerinin de bugün inovasyonu destekleyerek petrolden elde edilen kârlardan daha fazlasının düşünmesi ve karbon sıfır dünyaya uygun bankacılık modelleri üretmesi gerektiğini belirtiyor.
Bugüne kadarsa finans endüstrisi büyük ölçüde bunun tersi yönünde hareket etti. 2016’dan bu yana 35 banka 2,7 trilyon dolar değerinde yatırımı fosil yakıt şirketlerine ve projelerine yönlendirdi ve dünyadaki iklim değişikliğinin hızlanmasına neden oldu. Bu bankalar arasında JP Morgan Chase bir sonraki banka Wells Fargo’ya göre %36 daha fazla kaynak sağladı.
Salı günü JP Morgan Chase yaptığı açıklamada aktivitelerini Paris İklim Anlaşması’na uygun bir şekilde yapacağını açıklarken iklim değişikliğinin en önemli kolu ham petrol sektörlerindeki kredi aktivitelerini kısıtlayacaklarına dair herhangi bir taahhütte bulunmadı.
Bankanın kredi portföyündeki “2030 yılı orta vadeli emisyon hedefleri belirleme” planı Rockefeller ailesi tarafından sevindirici bir jest olarak kabul edilse de Rockefellerlar bankanın bahar ayında paylaşacakları ayrıntılı planı merakla bekliyor. Zira dev aile bu hedeflerin fosil yakıt altyapısı desteklerinin genişletilmesine yönelik desteğin sona erdirilmesini ve fosil yakıtlardan uzaklaşmak için yeterli plandan yoksun olan şirketlerden uzaklaşılması için belirli bir zaman çizelgesi oluşturulmasının gerekliliğini savunuyor.
Aksi takdirde Rockerfellerlar bankanın suçu ustaca kredi defterlerindeki başka şirketlere atmış olacağını ifade ediyor.
Rockefeller ailesi New York Times makalesinde JP Morgan için uyarı niteliği taşıyacak bir ifade kullanıyor. Makalede Rockefellerlar açık bir şekilde, “JP Morgan Chase, müşterilerinin Paris anlaşmasının emisyon hedeflerine ulaşmak için gerekeni yapmasını beklediğini söylüyor. Bankanın müşterileri olarak bizler de bankanın da aynısını yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Rockefellerlar yeni jenerasyon zenginlerin 15 ila 68 trilyon dolar arasında hesaplan büyük bir serveti miras aldığını ve karbon ağırlıklı sektörlere yatırım yapmaya devam edecek bankaları geride bırakmanın iklim değişikliğinin en kötü etkilerini yaşayacak nesiller için çok kolay bir karar olduğunu belirtiyor. Bankaların iklim konusundaki pozisyonlarını belirlemek için Bank FWD adında bir organizasyonu başlattıklarını belirten finans devi aile üyeleri bu uygulamayla oluşturdukları ağ sayesinde işletmelerin Banka tercihlerinde fosil yakıtlara yakın olan bankalardan uzaklaşmalarında yardım edeceğini belirtiyor.
Rockefeller ailesi yazısında bankaların sorumluluk alması gerektiğini belirterek, “Geleceğin işletmelerini kazanmak için, bankalar iklim gerçeği yüzleşmek zorundadır. Ön koşul, Paris Anlaşmasının hedeflerine ulaşması için stratejilerden yoksun fosil yakıt şirketlerine yönelik desteği sona erdirmeye yönelik açık bir taahhüttür. Bugüne kadar hiçbir büyük ABD bankası böyle bir taahhütte bulunmadı: Kürsü açık kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullanıyor.
Dev aile yazılarında modern dünyanın gelişiminde fosil yakıtların bugüne kadar önemli bir rolü olduğunu belirtse de düşük ve sıfır karbon teknolojilerinin gelecek nesil işletmeler için teknoloji devriminde tarihi bir öneme sahip olacağını belirtiyor.
Brent petrolün varili 42,41 dolar
Çin dijital parayla ticareti başlatıyor
Dünya ekonomisini umutlandıran gelişme
Neden burnunu herseye sokuyor bu aile??
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.