Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Robotlar her endüstriye yayılarak iş dünyasında devrim yaratıyor. Bu değişimi benimseyerek bundan yararlanan şirketler var.
Makina otomasyonu 1960’dan bu yana hızla yükseliyor. Yapay zeka, robotların hayatlarımızı iyileştirebileceği yolları artırdı. Son yıllarda en basit insan etkileşimi bile mekanikleştiriliyor.
Covid krizinden bu yana otel ve restoran endüstrisi küresel bir istihdam krizi yaşıyor. Fransa’da sektör, çalışanlarının yaklaşık yüzde 10’unu kaybetti. Peki, robotlar bu sıkıntıya bir çözüm olabilir mi?
Paris’teki bir restoranda, Pazzi adı verilen bir robot, herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın saatte 80 pizza hazırlayıp servis ediyor.
Süreç basit ve şeffaf. Müşteri otomattan siparişini veriyor, robot mekanik kollarıyla hamuru düzleştiriyor, sosu yayıyor, tümü organik olan malzemelerini ekliyor ve pizzayı fırına veriyor. En son müşteri QR koduyla siparişini teslim alıyor.
Pazzi Robotics'den Philippe Goldmanceo, "Robotlar yemek pişirme yöntemlerini bir mutfak ekibinden çok daha kolay, hızlı ve kaliteli bir şekilde uygulayabiyor. Bu, halihazırda her faaliyet sektörüne yardımcı olan robotların bir avantajı. Fast-food sektöründe kullanılmamaları için bir neden yok." şeklinde konuşuyor.
'Robotlar 85 milyonun işini elinden alacak'
Hizmet sektörü, daha fazla otomasyonun kullanıldığı sektörlerden yalnızca biri. Dünya Ekonomik Forumu, robotların yerimizi düşündüğümüzden daha hızlı şekilde aldığına inanıyor. Buna göre, bu hızda devam ederse robotlar 2025’e kadar 85 milyon insanın yerini alabilir.
Bununla birlikte Dünya Ekonomik Forumu’na göre, robotlar ortadan kaldırdığından daha fazla istihdam imkanı yaratacak. 2025’e kadar 97 milyon yeni çalışana ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.
Şirketler geride kalmamak için yarışırken, robotlar için küresel harcama miktarının önümüzdeki yıla kadar 242 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Robotların yerimizi almasından ziyade birlikte nasıl çalışabileceğimizi düşünen şirketler de var. ABB, otomasyonun önde gelen şirketlerinden biri.
ABB’nin Robotik bölümünün başkanı Marc Segura, "İki farklı vektör var. Bunlardan biri e-ticaret. Diğeri ise co-bot'lar ve onların özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için robotiği erişilebilir kılma arzusu. Azaltmamız gereken iki şey var: Biri toplam satın alma maliyeti, diğeri entegrasyon maliyeti. Bunun için de belli görevleri yerine getirmek için çok fazla yardımcı ekipmana gerek duymayan daha yalın, daha basit robotlar gerekir." şeklinde konuşuyor.
'İnsanlara her zaman ihtiyaç olacak'
Milyonlarca kişi, bir gün işini robotlara kaptırma endişesi duyabilir ancak durum o kadar da vakim değil. İnsanlar olarak bize bir süre daha ihtiyaç duyulabileceğine inanan uzmanlar da var. Bilişim sektöründe teknoloji lideri ve ‘Dijital Yeniden Keşfiniz’ kitabının yazarı olan Nahia Orduna, robotların insanların işini elinden alamayacağına inanıyor.
Orduna, "Makinalarla insanlar arasındaki yer değişimi nedeniyle 85 milyon kişi işini kaybedecek. Ancak 97 milyon yeni iş imkanı oluşacak. Ve bunlar yarının meslekleri gibi yeni iş imkanları olacak. Size en sevdiğim restoranı söyleyeyim. Almanya’da Münih’te yaşıyorum. Burada bir İtalyan restoranı. Ne zaman oraya gitsem, beni garsonlar karşılıyor. Pizzalar belki mutfakta robotlar tarafından yapılıyor. Bu umurumda değil. Ama beni İtalya’da tatilde gibi hissettiren İtalyan garson, yok olmayacak. Bütün bu insani etkileşim makineleşme riski altında değil çünkü bu bizim insani yanımızla ilgili." ifadelerini kullanıyor.
Robotların işimizi elimizden alacağı korkusu gerçek ve anlaşılır bir korku olmaya devam ediyor. Ancak daha akıllı ve ucuz “co-botlar” küresel iş gücü piyasasına zarar vermek yerine onu güçlendirebilir. İster pizza servis etsin, ister proje yönetsin, isterse de paketlerimizi yapsın, robot iş arkadaşları dönemi yakında yanı başınızdaki bir sektörde işe başlayabilir.
Togg’da robotlar provalara başladı
ABD, robot devriye köpeklerini test ediyor
İlk kez bir robot, insansız ameliyat gerçekleştirdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.