Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri Çin ile swap anlaşmasının tutarının artırılmasının da katısıyla 100 milyar doların üzerine çıkarken rezervler geçen hafta da yaklaşık 4 milyar dolar artışla 104 milyar dolara yükseldi.
TCMB verilerine göre 9 Temmuz haftasında TCMB'nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 3 milyar dolarlık artışla 62.6 milyar dolara yükseldi. Verilere göre altın rezervleri ise yaklaşık 0.9 milyar dolar artışla 41.8 milyar dolara yükseldi.
Böylece ilgili haftada TCMB rezervleri 100.2 milyar dolardan 104.07 milyar dolara yükselmiş oldu.
TCMB Çin ile swap anlaşmasını 15 Haziran'da hesaplara girecek şekilde 2.4 milyar dolardan 6 milyar dolara artırmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı dönemde TCMB rezervlerinin önce yeniden 100 milyar dolara ardından da kendi rekoru olan 135 milyar dolara ulaşacağını söylemişti.
Uluslararası merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmaları TCMB'nin toplam rezervlerine pozitif yansıyor. Bu artış son dönemdeki kayıpların telafi edilmesinde rol oynuyor. Ancak toplam rezervlerdeki swap kaynaklı artış TCMB'nin sahip olduğu kendine ait rezervlerin negatifteki seyrini değiştirmiyor.
Türkiye TL'yi desteklemek adına 2019 ilk çeyrek sonundan 2020 Kasım ayında ekonomi yönetimde yaşanan değişime kadar büyük bölümü TCMB rezervlerinden milyarlarca dolar döviz arzı gerçekleştirdi. Bu arzı bankacılar 2019'dan 2020 Kasım'a kadar yaklaşık 130 milyar dolar olarak hesaplıyor. TCMB'nin lokal bankalarla yaptığı swaplar nedeniyle rezervlerin kayıplarının tamamı toplam rezervlere düşüş olarak yansımıyor.
Lokal swap 50 milyar dolar seviyesinde
Lokal bankalar ile yapılan swaplar ise geçen hafta itibarıyla yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu swaplar başta olmak üzere döviz rezervlerine sadece TCMB sahipliğindeki rezervler olarak bakıldığında tutar bankacılar tarafından yaklaşık eksi 60 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
TCMB diğer merkez bankalarında olduğu gibi Türkiye'nin de rezervlerine brüt olarak bakılması gerektiğini belirtiyor. Ancak sert düşüşler nedeniyle piyasalar yeterlilik ölçümleri için artık sadece brüt rezervlere bakmanın yeterli olmaycağını düşünüyorlar.
TCMB'nin swap anlaşmalarına yeniden yönelmiş olması aslında bankanın rezerv birikiminin kısa vadede döviz alım ihalesi yoluyla yapılamayacak olmasından geliyor. İlgili ihaleler TCMB'nin kendine ait rezervlerinin artmasını sağlıyor.
Öte yandan TCMB verilerine göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri 9 Temmuz itibarıyla bir önceki haftaya göre 2.8 milyar dolar artarak 23.25 milyar dolar oldu.
BofA’da Bitcoin işlemlerine onay
Deutsche Bank’ta yeni skandalın etkileri büyüyor
Morgan Stanley CEO’su hibrit çalışma için geri adım attı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.