Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında, artan uluslararası fiyatlar ve yurtiçinde azalan hidroelektrik üretimini ikame eden doğalgaz kullanımından dolayı gelecek ay yüzde 15’e varan oranlarda artış yapılması bekleniyor.
Reuters'ın haberine göre, kamu tarafı nihai kararı alınmadığı için adlarının açıklanmasını belirten kaynaklardan ikisi sektörden gelen fiyat artış taleplerinin düzenleyici kuruluşlara iletildiğini belirttiler.
Enerji Bakanlığı fiyat artışları hakkındaki sorulara henüz cevap vermedi.
‘YÜKSEK FİYAT SEVİYESİ KORUNACAK’ TAHMİNİ
Reuters’ten Can Sezer ve Orhan Coşkun’un haberine göre, küresel doğalgaz fiyatları birçok unsurun etkisiyle yıl başından bu yana keskin artış kaydetti. Avrupa’da fiyatlar yüzde 250’nin üzerinde, ABD’de ise yüzde 100 arttı.
Uluslararası fiyatların artışında Asya ülkelerinden gelen yüksek talep, Avrupa’ya Rusya’dan gaz ihracatı ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyatının azalması ve karbon vergileri rol oynadı.
Uzmanlar uluslararası kömür fiyatlarının da tırmanmasına yol açan doğalgaz fiyatlarının yüksek seviyelerini gelecek yıl da koruyacağını tahmin ediyorlar.
‘ZAM İHTİYACI GENEL KABUL GÖRÜYOR’
İnşa aşamasındaki Sakarya gaz sahası dışında kendine ait doğalgaz kaynağı neredeyse hiç bulunmayan Türkiye, uzun vadeli gaz alım kontratları sayesinde spot gaz ve LNG piyasasındaki yüksek fiyatlardan bir miktar korunuyordu. Ancak bu yılki tüketimin beklentileri aşmasıyla birlikte Türkiye’nin spot piyasadan ithalat yapmak zorunda kalacağı ve ithalat fiyatlarının daha da yükseleceği tahmin ediliyor.
Enerji sektörü kaynaklarından biri, yakıt maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek “Elektrik ve gaz fiyatlarında bu ay sonunda bir artış beklentisi var. Kamu da bunun farkında ve onlarla da bir temas söz konusu. Bunun ekonomiye ve siyasete etkisi kamu tarafından ayrıca değerlendiriliyor. Son kararı yetkililer verecek ancak zam ihtiyacı genel kabul görüyor” dedi.
Türkiye’nin elektrik üretiminde barajların aldığı pay geçen yıl kış aylarından bu yana kurak hava koşulları nedeniyle geçen yıla göre keskin şekilde geriledi.
Barajların elektrik üretiminden aldığı pay EPDK ve EPİAŞ verilerine göre yılın ilk sekiz ayında yüzde 19.8’e inerek kuraklık görülen 2017-2018 yıllarındaki düzeyin de altına inerken, eylül ayında yüzde 10 seviyesinin altına geriledi.
Geçmiş yıllarda elektrik fiyatlarındaki artışı dengelemek için kullanılan hidroelektrik üretiminin azalmasıyla oluşan boşluğu doğalgaz santralleri doldururken Türkiye’nin gaz tüketimi de arttı.
Son olarak Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Dubai’de bu hafta katıldığı bir konferansta Türkiye’nin yıl sonu gaz tüketiminin 60 milyar metreküpü (bcm) bulmasının beklendiğini söyledi.
Bu tutar yılın başında EPDK tarafından yapılan yaklaşık 51 bcm tüketim tahmininin neredeyse yüzde 20, geçen yılki tüketimin ise yüzde 25 üzerinde yer alıyor.
ELEKTRİK SANTRALLERİNE SATILAN YÜZDE 69 ARTTI
Özel bir elektrik üreticisinde görevli bir kaynak da, “Hidrodan elektrik üretimi eylülde en azından son 10 yılda görülmeyen düşük bir seviyeye indi. Yağış modellemelerinden net sonuçlar çıkartmak hiçbir zaman kolay değil, ancak kış ayları yağışlar açısından ve elektrik fiyatı açısından çok ümit vaad etmiyor” dedi.
Kaynakların verdiği bilgiye göre, artan doğalgaz ve ithal kömür fiyatları gösterge toptan elektrik fiyatlarında yıl başına kıyasla yüzde 45 artışa yol açarken bu dönemde kamu tarafından belirlenen perakende elektrik fiyatları sadece yüzde 22 arttı.
Yine kamu tarafından fiilen sübvanse edilen haneler için gaz fiyatlarında ise yıl başından bu yana sadece yüzde 19 artış görüldü. Bu dönemde elektrik santrallerine satılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 69 arttı.
Şimdir derler, ete, peynıre, kocala, suya neden markette zam geldi. Kardeşim sen evde buzdolabı çalıştırıyormusun ? dondurucunda yemeklıkler varmı ? kaç para elektrık faturan gelıyor ? marketlerde, üzeri açık, 7/24 çalışan sogutuculer var, adam nereye ekleyecke bunların masrafı mı ? tarladan aldın 3 tl markettesattın 10 tl diye dunya yok. malın bazıları yolda fire verıyor. Markette çurük urun alıyon museçerken ? çöpe atıyon. onları dizen 1 adam var gunluk 200 tl masrafı oluyor. .çalışanın yol+yemek+sıgorta vb.... bugk çeşirde 10 m3 dukkan kıre ne kadar ?, o yıyecekler sokakda deıl, markette sergılenıyor, 1 m3 kıra bedelı var. yanı kımse tarladan aldım 50 kuruş, markette 5 tl demesın. kesilen merketlere yapılan cezalar , hesaplamaların tesbiti ile devlete mahkemede bildirilecek. sadece cezalar hesaplamalar için kesiliyor. herkes itiraz hakkını kullansın. butun market iptal hesaplamaları aynı çıkınca, cezalar iptal edılecek.
Reis demek zam demek
Marketler zam yapıyor görürler onlar diyen biri vardı,nerede.
Koyunlara gelsin
Evlere odun sobaları kuralım ve gaz yağı lambalarına dönelim yavaş yavaş..
Dogalgaz bulundu derken seviniyordum. Dogalgaz bundan sonra ucuzlayacak denilmişti haberlerde. Bundan sonra dogalgaz anlaşmalarında Türkiye'nin eli daha da güçlü denilmişti. Ama nedense fiyatlar hep artıyor. Boyle giderse vatandaş ne yapacak bilemiyorum
Hayret 20 yıl olmuş halen inanıyor.kesin tosunada para vermisindir sen.
Dün haberlerde okumuş idim.İngilte re sterlin bazında bu yıl doğalgaza % 320 zam yapılmış.uzmanlar bu senenin çok soğuk gececeğini söylüyorlar.
Enflasyon nasıl düşeçek hergün zamyapılırsa insanların alım gücü kaldadı devletin ilk önce kendisi zamları durdurması lazım
Ve bu yorumu beğenmeyen bir koyun var
Bu dallarında suçlusu 5 market herhalde.
Benim anlamadığım bu haberi neden Reuters haber duyuruyor da bizimkelir duyurmuyor.
Hans ve corç acı gerçekleri dile getirebiliyor da ondan…
Seninkiler onay bekliyor, aleyhte haber yapanın anasını ağlatıyor, RTÜK ve diğer resmi kurumlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.