Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalarda resesyon endişeleri ortaya çıktığında birçok yatırımcı panik havasına girer. Ünlü finans yazarı Jen Glantz Business Insider’daki yazısında kendisinin de uyabileceği bir finans stratejisine ulaşmasının uzun yıllar aldığını belirtiyor. Bireysel Finans stratejilerinin kullanıcılarını borçtan uzak tutması ve gelecek planlarına yardımcı olması gerekir. Ancak resesyon düşüncesi tüm bu planları altüst edebilir. Özellikle de stratejiniz ekonomideki olası gerilemelere karşı dayanıklı değilse.
Ancak Glantz korku ve endişeyle hızlı kararlar almak yerine bugünden ne yapılması gerektiğine odaklanılması gerektiğini söyledi. Finans yazarı mali durumunu olası krizlere karşı dayanıklı hale getirmek için hem yapması gerekenleri hem de yapmaması gerekenleri araştırdığını söyledi. Glantz’in araştırmalarına göre, mali danışmalar resesyonun olumsuz etkilerinden kaçınmak için dört kritik hatadan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
1. Borsa yatırımlarından ayrılmak
Ünlü finans yazarı kendisinin de sadece üç yıldır borsada yatırım yaptığını ve hâlâ çaylak bir yatırımcı için en iyi stratejiyi bulduğunu belirti. Glantz kendisinin çoğunlukla parasını borsadan çekip yüksek getirili bir tasarruf hesabına aktarmasının en iyi strateji olabileceğini düşündüğünü itiraf etti.
Ancak mali danışman Brendan Sheehan bunun her zaman için doğru hamle olmayacağını belirtiyor.
Sheehan, “Bu stratejiyle ilgili en büyük sorun, işe yarayabilmesi için yatırımcının iki kez haklı olması gerektiği. İlk olarak yatırımcının piyasalar nispeten dip noktasına göre yüksekken satışa geçmesi gerekiyor. Ancak aynı zamanda piyasanın toparlanmasına katılabilmek için doğru noktada borsaya geri dönmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.
Finansal planlama uzmanı bir örnek olarak Ekim 2007 ile Mart 2009 arasında ABD borsalarının %57 düştüğü zamana işaret etti. Bir yatırımcı bu sürenin başında satışa geçmiş olsaydı, borsalar düşmeye devam ettikçe kendini oldukça iyi hissederdi.
Yatırımcı başlangıçta satışa geçmiş olsa da bir noktadan sonra piyasaya girmek için yeniden alım yapmak zorunda kalacaktı. Ancak borsalarda ne zaman alım ve ne zaman satış yapılacağına karar vermek karmaşık, zorlu bir süreçtir. Doğru zaman hiçbir şekilde net değildir.
Sheehan bunun yerine portföyünüzü gözden geçirmeyi ve almak istenilen riske göre kararlar alınmasını tavsiye ediyor.
2. Borç ödeme dışındaki şeylere para harcamak
Glantz son birkaç yıldır mümkün olduğunca borca girmekten kaçınmaya öncelik verdiğini belirtiyor. Finansal planlama uzmanı Marli Ercikson da bunun özellikle bir resesyon yaşanırken önemli olacağına dikkat çekiyor.
Erickson birçok insanın resesyon dönemlerinden önce borçlarını ödememe hatasına düşeceğini öngördü. Ancak sorun şu ki söz konusu bireyler borç ödememenin kredi puanları üzerindeki etkisini fark edemeyebilir. Dolayısıyla yeni bir kredi limiti açmak, yeni bir sigorta almak veya yeni bir mortgage kredisini finanse edebilmek özellikle daha maliyetli hale gelir. Kredi puanlarıyla yakından ilişkili olan bu araçlarda maliyetleri düşürmek resesyon dönemlerinde önemli ölçüde kullanışlıdır.
Erickson, “Faturalarınızı zamanında ödeyin ve özellikle kredi kartlarında yeni limitler açma cazibesinden kaçının. Kredi puanınız gelecekte size sunulacak faiz oranlarını ve sigorta primlerini belirleyecektir” uyarısında bulundu.
3. Emeklilik yatırımlarını durdurmak
Resesyon yaklaşırken nakit tasarruf etmek için emeklilik birikimlerinizi dondurmak cazip bir plan gibi geliyor olabilir. Ancak finansal planlama uzmanı Mark Deering bunun net bir hata olduğunu söylüyor.
Deering, emeklilik için birikim yapmanın halihazıra yeterince zor olduğunu hatırlattı. Finans uzmanı düzenli katkılarda bulunma konusunda halihazırda stratejik davrananların bu ivmeden vazgeçmemesini öneriyor.
Deering, “Resesyonların toparlanması yıllar alabilir ve toparlanmayı beklemek için emeklilik yatırımlarınızı durduramazsınız” diyor.
4. Acil durum birikimi oluşturmamak
Glantz 20’li yaşlarda tam zamanlı işinden kovulduğunda acil durum fonuna sahip olmanın gerçek önemini anladığını belirtiyor. O dönemde aylarca sabit geliri yokken kendisine yardımcı olabilecek bir kaynağın eksikliğinden dolayı sıkıntı çektiğini belirtiyor.
Finansal planlama uzmanı Jennifer Garcia finansal açıdan bir acil durumla karşılaşılması halinde üç ila altı aylık bir birikimin hazır olduğundan emin olunması gerektiğini söyledi. Garcia bu fonun getiri sağladığından emin olmak için yüksek getirili bir tasarrufta tutulmasını öneriyor.
10 yıl sonra pişman olacağınız 4 yanlış para hamlesi
Fed'den en fazla iki faiz indirimi bekleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.