Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de enflasyon son 40 yılın zirvesinde dolaşıyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin gayrisafi yurtiçi hasılası ise iki çeyrektir üst üste daraldı. Ekonomistlerin ve Amerikalıların resesyon korkuları ise körüklendi. Tüketiciler yükselen fiyatlarla mücadele ederken iş arayanlarsa istihdam piyasasının gerçekte ne kadar sağlam olduğunu sorguluyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre resesyondan korkan bireylerin uygulaması gereken 5 ciddi önlem bulunuyor:
Eğer yapabiliyorsanız hemen maaşınıza zam isteyin
Bazı ekonomistler resesyon uyarısında bulunsa da ABD’de işsizlik oranı %3,6’da kalmayı sürdürüyor. Diğer bir deyişle ABD istihdamı şimdilik güçlü seyrediyor. Maaşlar, özellikle de iş değiştirenler için hala artıyor.
Zam istemek bir çalışan için her zaman iyi bir fikirdir. Ancak enflasyonun bütçeleri erittiği bir dönemde zam istemenin ek bir aciliyeti bulunuyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de tipik bir maaş artışı %4,5 seviyesindedir. ABD’de yıllık enflasyonun %9,1 olması nedeniyle enflasyonun gerisinde kalan birçok çalışanın özellikle bu yıl maaşları için daha fazlasını talep etmesi gerekiyor.
WSJ haberinde çalışanların ön bir araştırma yaparak hangi rakamı önceden talep edeceğini hazırlaması ve işverenler karşısında pazarlık gücünün olduğunun unutulmaması gerektiği belirtiliyor.
Faturalarınızı zamanında ödeyin. Emeklilik yatırımlarınıza bakmamaya çalışın
WSJ haberine göre, resesyon dönemlerinde para konusundaki endişeleri çok uzağa götürmemek gerekiyor. Zira birçok insan için mali stres zamanlarında fatura ödemelerini unutmak veya diğer yapılması gereken finansal işlemleri ertelemek daha çok görülen. Bu ihtimal bireylerin kredi puanına olumsuz yansıyarak daha yüksek faiz oranları ve gecikme faizi şeklinde geri dönebiliyor.
Haberde mali zorlukları hafifletmek için ödemeleri otomatikleştirmek, faturalara öncelik vermek ve ödeme takvimini planlamak gibi stratejiler öneriliyor. Buna karşın kriz dönemlerinde özellikle bir finansal sorumluluk konusunda ise daha gevşek davranmak tavsiye ediliyor: emelilik yatırımlarını kontrol etmek. Piyasalar düştüğünde emeklilik bakiyelerini çok sık kontrol etmek, bazı kötü kararlara ve zamanla daha fazla para kaybına neden olabilir.
Panik satışı veya alımı yapmayın
Olası bir resesyon döneminde kaçınılması gereken üç yaygın hata vardır. Yatırımlarınızı satarken panikten kaçının, ancak aynı zamanda fiyatların dibe vurduğuna inanarak bir yatırım çılgınlığına kapılma dürtüsüne karşı da direnin. Genç yatırımcılar içinse düşükten hisse almak için iyi bir zaman olabilir.
Ekonomik koşulların değişebileceğini bilmek de önemlidir. Bu nedenle acil durum fonunuzu borçlar veya ihtiyacınız olmayan satın alımlar için boşaltmayın. Gelirinizin değişmesi durumunda sabit maliyetlerinizi büyütmemeye (yeni bir araba veya yeni bir ev gibi aylık harcamalar gerektiren herhangi bir ödeme) çalışın.
Eğer işten çıkarılırsanız bütün çevrenize haber verin
İşten çıkarmaların artması ve işe alımların azalması durumunda çalışanların buna nasıl tepki vereceği konusunda strateji belirlemelerini gerektirebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan bireylerinse ilk olarak sosyal medya üzerinden herkese bilgi vermesi gerekiyor.
İstihdam firmaları işten çıkarma haberlerinin geniş bir biçimde duyurulmasının hızlı bir şekilde yeni fırsatlara yol açtığını tespit ediyor. Ardından, LinkedIn'de bir profil oluşturmak ve Slack gibi iş ağı ve iş ilanları bulan platformlar listeye eklemek mantıklı bir fikir olabilir.
Slack'te iş ağı kurmak, çalışanların kendileri için doğru toplulukları bulması ve moderatör kurallarına uyması gerektiği anlamına gelir. Katıldığınız Slacks'in şartlarını okuduğunuzdan emin olun. Bu sayede topluluktan kovulma ihtimalinden kurtulabilirsiniz.
Yeni iş teklifleri üzerinde düşünün
Olası bir kriz öncesinde çalışanların mevcut işyerlerinde yeterince güvende olup olmadığını değerlendirmesi gerekiyor. Eğer çalıştıkları ortam yeterince güvenli değilse veya personel mutsuzsa işten ayrılması gerekiyor olabilir. Bu da yeni bir aramanın zamanının geldiği anlamını taşır.
Uzaktan çalışma söz konusu olduğunda bireylerin iş ilanlarını daha ayrıntılı incelemeleri gerekebilir. Birçok şirket çalışanlarına ofise dönme konusunda yeniden baskı yapmaya başladı. Adayları iş ilanlarına çekmek içinse uzaktan çalışma etiketi hala bulunuyor. Zira işverenler çalışanların hala esneklik talep ettiğini biliyor.
Ancak iş ilanları kağıt üzerinde iyi görünse de iş arayan kimselerin araştırmalarını daha ayrıntılı bir şekilde yapması gerekiyor. Örneğin adayın kiminle çalışacağını ve kim için çalışacağını bilmesi önemli. Kötü bir patron veya kötü bir çalışma ortamı toksik olabilir. Ancak durumu yönetmek için yapılabilecek hamleler de var.
Yeni bir işe girenlerinse son dakikaya kadar işlerinden ayrılmaması tavsiye ediliyor. Farklı sektördeki işletmeler, resesyon korkuları arttıkça sadece kısa bir süre önce yaptıkları iş tekliflerini iptal edebiliyorlar. Çalışanlarınsa bu süreçte iş güveni konusunda emin olması ve bu güven yoksa da yedek bir plan belirlemesi gerekiyor.
Resesyonun cüzdanlardaki 3 büyük etkisi
Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.