Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İşte Akşam yazarı Deniz Gökçe'nin o yazısı;
İtalya 1957'de Roma Anlaşması ile Avrupa Birliği kurulduğunda, ilk altı kurucu temel üyeden biri idi. Buna karşılık İngiltere hiçbir zaman tam üye olmamıştı. İngiltere hiç bir zaman euroya geçmemiş, kendi parası sterlini kullanmayı seçmişti. İtalya ise başlangıçtan beri euro kullanmakta idi. Euroya katılma İtalya'nın en çok hoşuna giden AB özelliği olmuştu. Bu nedenle de kuruluştan bu yana İngiltere hep euro karşıtı olurken, İtalya ise hep euroyu desteklemişti.
Ancak bugün işler değişti. 2008'deki finansal krizden bu yana İtalya statüden şikayete başlamıştı. Çünkü İtalya 2008 yılından bu yana sanayi üretiminin yüzde 25 kadarını kaybetmişti. Bugün İtalya’da yıllık büyüme 2016 için sadece yüzde 0.8, halbuki euro ülkelerinin toplamının 2016 genel ortalama büyümesi yüzde 1.5 civarında. İtalya geride kalmış durumda yani. İtalya’nın genel işsizlik oranı yüzde 11.7, euro bölgesinin genel işsizlik ortalaması oranı ise yüzde 10 civarında. İtalya’da genç nüfus işsizliği ise çok çok yüksek, yüzde 40 oranında. İtalya’nın kamu bütçe açığı GSYİH oranı olarak yüzde eksi 2.6, euro bölgesinin kamu bütçe açığı ise yüzde eksi 1,7. İtalya’nın kamu borcu/ GSYİH oranı ise berbat durunda, yüzde 133 kadar. Bu istatistiklere bakanlar sorunun euronun değerli olması olduğunu ve devalüasyon yapamama gibi nedenlerle de İtalya ekonomisinin euro kurbanı olduğunu düşünmekteler.
İtalya’nın son dönemdeki Başbakanı Renzi birçok anayasal reform yapmayı arzu etmekte idi ve bu nedenle de bir referanduma gitti ve referandumda vatandaşlardan destek alamazsa istifa edeceğini de belirtmişti.
Bu arada İtalya’da geçtiğimiz pazar gününde yapılan referandumda aslında iki partinin çekişmesi vardı. Birincisi, Başbakan Renzi'nin partisi, euro bölgesi taraftarı idi. Zaman zaman Brüksel veya Berlin ile çekişse de reformlar yapılarak durumun düzeltilebileceğine inanmakta idi. Ama referandumda kaybederse de derhal istifa edeceğini vurgulamıştı.
Ama bir de rakip vardı: Komedyen (hakikaten komedyen) Beppe Grillo’nun Beş Yıldız Hareketi adlı partisi. Grillo güçlü şekilde euro bölgesinden çıkmayı ve de euroyu boşamayı, böylece Brüksel’den ayrılmayı ve bunu sağlayabilmek için bir referandum yapılmasını istiyordu.
Geçtiğimiz pazar günü yapılan referandum oylamasında ise Renzi kaybetti. Renzi de sözünü tuttu ve istifa etti.
Eğer sonuçta zaman içinde Grillo iş başına geçerse, İtalya da sonuçta Grillo’nun arzu ettiği gibi AB’den ayrılırsa, Avrupa Birliği çöker. İtalya’nın Euro Bölgesi'nden çıkması İngiltere’den çok daha fazla etki yapar diye düşünülüyor.
İtalya’da, çok sayıda ve büyük sorunlu iflasa yakın banka var ve bu bankalar bugünlerde iyice sorun olamaya başladılar. İtalya’nın siyasette sallanması ise Yunanistan’a benzemiyor. Ekonomik sonuçları çok daha etkileyici olur. Grillo ise endişeli değil. "Masonlardan, bankacılardan ve de Çinlilerden kurtuluruz!" diyor.
Bakalım ne olacak!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.