<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRekabet Kurumu 2.7 milyar TL ceza kesti----

Rekabet Kurumu 2.7 milyar TL ceza kesti

Rekabet Kurumu 2.7 milyar TL ceza kesti
12 Ocak 2015 - 20:54 www.finansingundemi.com

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı: "1997'den bu yana 238 soruşturma gerçekleştirildi. Bunların 230'u tamamlandı, 8'i sürüyor"

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, 1997'den bu yana gerçekleştirdikleri 238 soruşturmanın 230'unun tamamlandığını ve toplam 2 milyar 650 milyon lira ceza verdiklerini söyledi.

Nurettin Kaldırımcı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hizmet Sektörü Kurulu tarafından düzenlenen "Türkiye'de Piyasa Ekonomisi, Rekabet Ortamı ve Rekabet Kurumu" konulu panelde konuşma yaptı.

Kaldırımcı, seçim özgürlüğü, ürün çeşitliliği, girişim özgürlüğü, verimlilik, tüketici refahı, iktisadi etkinlik, teknolojik gelişme, düşük fiyat, yüksek kalite, sürdürülebilirlik, KOBİ'ler için uygun ortam, toplumsal gelişme ve hayat kalitesi için rekabetin önemli olduğunu vurguladı.

Demokrasi için de rekabetin gerekli olduğuna işaret eden Kaldırımcı, "Rekabet varsa iyi bir demokrasi vardır. Oy alamayanlar düzgün ürün ve kaliteli fikir üretemeyenlerdir. Tüm bunların sonunda demokraside de ortaya çıkan rekabet sonucu hayat kalitesi standart yükselir" dedi. 

Rekabet Kurumu'nun yapısı, işleyişi ve rekabet hukukuna ilişkin bilgilendirmede bulunan Kaldırımcı,  Rekabet Kanunu'nun amacının piyasada tekelleşmeyi önlemek olduğunu dile getirdi. 

Kaldırımcı, rekabet ihlali iddiasıyla kendilerine gelen şikayetler üzerine soruşturma açtıklarını belirterek, 1997 yılından bu yana 238 soruşturma gerçekleştirildiğini, bunların 230'unun tamamlandığını, 8'inin de sürdüğünü aktardı. 

Bugüne kadarki toplam ceza tutarının ise 2 milyar 650 milyon lira olduğu bilgisini veren Kaldırımcı, hakkında en çok soruşturma açılan sektörlerin ulaştırma, gıda, inşaat, ilaç ve sağlık hizmetleri ve ürünleri olduğunu söyledi.

Birleşme ve devralmalarla ilgili de 17 yılda yaklaşık 2 bin 900 işlemin incelendiği aktaran Kaldırımcı, bunların 10'una izin verilmediğini, 99'una da koşullu izin verildiğini ifade etti.

"İhlal varsa ceza vermek konusunda tereddüt duyulmaz"
Kaldırımcı, "Rekabeti acımasız, kıyasıya, daha fazla kazanmanın yolu gibi görmemek lazım. Rekabetin bir ahlakı var. Rekabetin ahlakını, hukukunu biraz maneviyatla doldurmak, desteklemek, mesela bizim ülkemizin insanı için bir fantezi değil diye düşünüyorum. Kıyasıya, acımasız biriktirme telaşı, pür kapitalist, pür serbestiyetçi, hiçbir ölçüsü kuralı olmayan bir rekabetçi ortamı bu dünya taşıyamaz" değerlendirmesinde bulundu. 

Bir soru üzerine Rekabet Kurulu tarafından Tüpraş'a verilen cezaya değinen Kaldırımcı,  şunları kaydetti: 

"Bununla ilgili muhalefet partisi ve bazı yazarlar spekülasyon yaptı. Fakat hikayeyi bilmeyenler belki buna kulak kabarttı. Halbuki o soruşturma iki yıl önce başlayan bir soruşturmaydı. Bu süreç o tarihte bitmiş oldu ve ceza verildi. Sanki biz de gündemin bir parçasıymışız gibi şansızlığa uğradık. Erkene alamadık, tehir de edemezdik. Ceza verilince muhalefet partisi, 'Siz Hükümet'ten talimat aldınız, onun için verdiniz' dedi. Bizim kurumda herkes bu lafa güldü. Böyle bir şey yok. Olamaz."

Kaldırımcı, kamu kurumlarına da ceza verilebileceğini belirterek, "Zamanında çeşitli kurumlara cezalar verildi. Şimdi de bir kamu iktisadi teşekkülünde ihlal gerçekleşmişse ceza vermek konusunda tereddüt duyulmaz" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)