Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gübre sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında soruşturma başlatan Rekabet Kurulu, firmaların bugünkü sözlü savunması sonrası idari para cezası uygulanmasını istedi.
Kurul, gübre fiyatlarındaki artış sonrası 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ‘Uyumlu Eylem ve Kararlar’ maddesi uyarınca 6 teşebbüsü incelemeye almıştı.
Sözcü'de yer alan habere göre Kurul’un bugün saat 10.30’da toplanması ve firmaların sözlü savunmasını yapması sonrası soruşturma heyeti, elde edilen bilgi ve bulgulara dayanarak görüşünü açıkladı.
Soruşturma tarafının, teşebbüsler olan BAGFAŞ, EGE GÜBRE, GEMLİK, GÜBRETAŞ ve TOROS'un rekabete hassas bilgilerin değişimi yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerini belirten soruşturma heyeti, bu teşebbüsler hakkında anılan Kanun'un 16. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiğini bildirdi.
Görüşte, temel para cezasının hesaplanmasında ihlale taraf teşebbüslerin Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 0,5'i ila yüzde 3'ü arasında bir oranın esas alınması gerektiği belirtildi.
Heyet ayrıca, ETİ BAKIR’ın 4054 sayılı Kanun'un ihlal edildiğine yönelik bulguya ulaşılamadığını; bu teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı sonucuna ulaşıldığı görüşünü paylaştı.
Soruşturma heyetinin sunduğu görüşte, BAGFAŞ ve GEMLİK için ihlalin 1 yıldan kısa sürdüğü belirtilirken; EGE GÜBRE, GÜBRETAŞ ve TOROS için ise ihlalin süresinin 1-5 yıl arasında olduğu, bu nedenle, Ceza Yönetmeliği'nin 5. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince EGE GÜBRE, GÜBRETAŞ ve TOROS için belirlenen para cezası miktarının yarısı oranında artırılması gerektiği belirtildi ve şöyle denildi:
“Ceza Yönetmeliği kapsamında ağırlaştırıcı veya hafifletici bir unsurun bulunmadığı değerlendirilmektedir.”
Taraflar sözlü savunma yaptı
Gübre sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere yönelik rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurumun merkez binasındaki toplantının açılışında, kurulun gübre sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açıldığını söyledi.
Kurulun, Gübre Fabrikaları Türk AŞ'nin savunmalarının ticari sır içeren bölümlerinin gizli oturumda dinlenmesi talebini kabul ettiğini belirten Küle, "Hakkında soruşturma yürütülen teşebbüsler adına toplantıya katılacakları bildirilen katılımcıların sayısının çokluğu ve savunmaların bütünlüğünün sağlanması dikkate alınarak, teşebbüslerin 3 grup halinde dinlenmeleri planlanmıştır." dedi.
İdari para cezası talep edildi
Soruşturma Heyeti Temsilcisi, gübre sektöründe faaliyet gösteren 7 teşebbüsün 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldığını anımsattı.
Söz konusu kanunun, belirli bir mal veya hizmet piyasasında rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve davranışlarını yasakladığını belirten temsilci, soruşturma kapsamında yapılan inceleme ve tespitler sonucunda elde edilen bulguların, ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde değerlendirilmesi neticesinde, BAGFAŞ, EGE GÜBRE, GEMLİK, GÜBRETAŞ ve TOROS'un rekabete hassas bilgilerin değişimi yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri ve bu teşebbüsler hakkında anılan Kanun'un 16. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiğini ifade etti.
Temsilci, ETİ BAKIR tarafından 4054 sayılı Kanun'un ihlal edildiğine yönelik bulguya ulaşılamadığından, ilgili teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığını bildirdi.
Temsilci, ulaştıkları sonuç çerçevesinde şunları kaydetti:
"Soruşturma kapsamında tespit edilen ihlalin, Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma Uyumlu Eylem Ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik'in 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca 'diğer ihlaller' kategorisinde olması nedeniyle, temel para cezasının hesaplanmasında ihlale taraf teşebbüslerin Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 0,5'i ile yüzde 3’ü arasında bir oranın esas alınması gerektiği, BAGFAŞ ve GEMLİK için ihlalin 1 yıldan kısa sürdüğü, EGE GÜBRE, GÜBRETAŞ ve TOROS için ise ihlalin süresinin 1-5 yıl arasında olduğu, bu nedenle ceza yönetmeliğinin 5. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince EGE GÜBRE, GÜBRETAŞ ve TOROS için belirlenen para cezası miktarının yarısı oranında artırılması gerektiği değerlendirilmektedir."
Şirketler iddiaları kabul etmedi
BAGFAŞ adına savunma yapan şirket temsilcisi, iddianın, BAGFAŞ ile TOROS ve BAGFAŞ ile GÜBRETAŞ arasında rekabete hassas nitelikte fiyat ve stok bilgilerinin yanı sıra satış stratejilerine ilişkin bilgi değişimi yapıldığına yönelik olduğunu ifade etti.
Rekabetin kısıtlandığı iddiasının geçersiz olduğunu ve ilgili kanunun ihlal edilmediğini savunan şirket temsilcisi, "TOROS ile BAGFAŞ arasındaki delillerde geleceğe yönelik bir fiyat, stok bilgisi yok. Bu da zaten soruşturma raporunda ifade edilmiş. Talebimiz, BAGFAŞ adına bir idari para cezası uygulanmamasıdır." dedi.
TOROS adına savunma yapan şirket yetkilisi, TOROS'un GÜBRETAŞ ile ilgili bir bilgi değişimi olmadığını belirterek, "TOROS'un piyasaya etki yaratabilecek bir belgesi, bulgusu yok." diye konuştu.
Soruşturmaya konu olan belgenin hiçbir yerinde stok bilgisi olmadığını söyleyen yetkili, "Gübre pazarı son derece şeffaf. Rekabet Kurumu da bu şeffaflığı yıllardır ortaya koyuyor." diye konuştu.
Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Karar, daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumunun internet sitesinden duyurulacak.
Rekabet Kurulu'ndan 226 milyon liralık ceza
Rekabet Kurulu, deprem bölgesinde inceleme başlattı
Rekabet Kurulu'ndan Elon Musk’a para cezası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.