Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliğiyle ilgili maraton devam ederken kulislerden de ilginç haberler geliyor. Nuray Babacan, Hürriyet'teki haberinde kulislerden sızan bu iddialara yer veriliyor. İşte o haber:
Anayasa görüşmeleri nedeniyle her gün 14 saat süren Meclis çalışmalarında ortaya atılan ilginç iddia ve senaryolar bitmek bilmiyor.
Anayasa paketinin reddedilmesi durumunda hükümetin erken seçim yapacağı iddiaları henüz tüketilmeden, yeni bir iddia ortaya atıldı. Paketin Meclis’te, hatta referandumda kabul edilmesi durumunda da erken seçim yapılacağı tartışılmaya başlandı. Muhalefetin 2017 Kasım ayında erken seçim yapılacak iddialarına, AK Parti’den “Metinde bu imkân var, şartlar gerektirirse yapılır” yorumu geldi.
HANİ YÜRÜRLÜK TARİHİ 2019’DU
MHP’nin muhalif milletvekili Yusuf Halaçoğlu, “Sözde 2019’da yürürlüğe gireceği söylenen bu anayasa değişikliği aslında bu geçici madde ile ‘6 ay içerisinde bununla bağlantılı olarak Meclis gerekli tüzük değişikliğini ve kanunları çıkarır’ denmektedir. Hangi sebeple 6 ayla sınırlandırmıştır? Hani 2019’dan sonra yürürlüğe girecek bir anlaşmaydı” dedi.
YÜZDE 7 BARAJ JESTİ
Bu sözlerin ardından kulislerde, AK Parti’nin ‘başkanlık sisteminin uygulanması’ için 2019’u beklemeyeceği tartışılmaya başlandı. Değişikliğin 2019’dan önce uygulanmaması için MHP ile anlaşma yapıldığı iddialarının da doğru olmadığı öne sürüldü. İktidarın, seçim barajını yüzde 7’ye çekeceği ve bunun yüzde 10 barajına takılma riskine karşı MHP’ye jest olduğu iddia edildi. AK Parti kurmayları da, hazırladıkları metnin, teknik olarak erken seçim yapılmasına ve başkanlık sisteminin 2019’dan önce uygulamaya geçmesine imkân verdiğini kabul ettiler. Anayasa paketinin mimarları şunları söylediler:
“Erken seçime gidilirse, yaptığımız değişikliğin gereği, başkanlık sistemine ilişkin tüm hükümler, o seçimden hemen sonra uygulanır. Yeni cumhurbaşkanı, bu Anayasa’daki tüm yetki ve sorumlulukları kullanmaya başlar. Çünkü metinde, seçim şartı dışında, bu yetkilerin 2019’dan önce kullanılamayacağına dair hüküm bulunmuyor. Erken seçime gitmememizin tek nedeni olabilir, o da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kalan iki yıllık süresinden vazgeçmemek. Çünkü seçime gidilirse, 5+5 kuralı işler. Seçilen cumhurbaşkanı ilk 5 yıllık süreyi kullanmaya başlar. Bu durumda 2019’a kadar olan iki yıllık süreden vazgeçilmiş olur. Biz bu nedenle tercih etmeyiz. Ama ülke şartları gerektirirse, bu iki yıldan da vazgeçilebilir.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.