Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dolardaki yükselişin ardından ekonomi yönetimi reel sektörün sıkıntı yaşamaması için yeni tedbirleri hayata geçiriyor. İşletmelerin döviz borçlarını çevirebilmesi amacıyla masada bazı tedbirler üzerinde çalışılıyor.
Star'ın haberine göre, amaç reel sektörün açık pozisyonuna karşı önlem almak. Hazine, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Hindistan ve Endonezya modeli üzerinde duruluyor. Finansal İstikrar Komitesi’nde de masaya yatırılan iki modelin ilkinde bir firmanın ne kadar çok açık pozisyonu varsa bankaların ilave risk ağırlığı uygulaması yer alıyor. Böylece olası kur zararına karşı sermaye tamponu yapılmış olacak. Bu durum reel sektörü korusa da yabancı para kredi maliyetini artırabilecek. Ekonomi bürokratlarının üzerinde durduğu ikinci yöntem ise firmaların aldığı yabancı para borçlarının hedge (vadeli işlem, opsiyon gibi) edilmesi. Bunun nasıl teşvik edileceğine yönelik tartışmalar sürüyor. Hazine kaynaklarından edinilen bilgilere göre son yapılan Finansal İstikrar Komitesi toplantısında Hindistan ve Endonezya modelleri masaya yatırıldı. Hindistan’da bir firma bir bankadan yabancı para borç alması halinde açık pozisyonu hesaplanıyor. Kur arttığında ne kadar zarara uğrayacağına bakılıyor. Firmanın faiz, amortisman vergi öncesi kârına bakılıyor. Nakit akımları olası zararların ne kadarını karşılayabiliyor, buna dikkat ediliyor. Açık pozisyondan kaynaklanacak zarar karşılanmıyorsa ilave bankalar kademeli olarak sermaye genel karşılık ayırıyor.
HİNDİSTAN MODELİ
Uzmanlar Hindistan modelinde bir firmanın ne kadar açık pozisyonu varsa bankaların ilave risk ağırlığı uyguladığına dikkat çekerek “Türkiye için de böyle bir uygulama olması halinde bunu BDDK diyecek. Böyle bir kredi karşılığında riskli krediyse olası zarar vardır. Olası zarara karşı yeterli sermaye tamponu olabilir. Ancak bu durum yabancı para kredi maliyetini artırır” dedi.
realize olmayan kur kar veya zararını gelir tablosundan ayırıp, bilançoya yazalım gerçek sermaye kaybını görelim
Bunlar önlem değil resmen ilave problem oluşturur. En iyisi hiç dövz borçlanmamak...
Bankalarda döviz borçlusu kardeşim kim kimi hedge edecekmiş...komik olmuş bunlar...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.