Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Milliyet gazetesi yazarı Yaman Törüner, reel sektörün döviz borcuna ilişkin gelişmeleri köşesinde yazdı.
İşte Törüner'in o yazısı:
Nisan 2018 itibarıyla, reel sektörümüzün döviz olarak kredi borcu 296 milyar doları buldu. Ayrıca, reel sektörün yaptığı ithalat nedeniyle ödemesi gereken 43 milyar dolar borcu var. Buna karşılık, reel sektörün 118 milyar dolar döviz varlığı bulunuyor. Bu durumda reel sektörün net borcu 221 milyar dolar oluyor.
Bu miktara, bankaların yurt dışından yaptıkları döviz borçlanması dâhil değil.
Akbank, Bankalar Birliği ve Merkez Bankası kaynaklı aşağıdaki grafikler, reel sektör borcunun ülkeler itibarıyla gayri safi milli hasılaya oranını ve Türk reel sektör borcunun kompozisyonunu gösteriyor.
Reel sektörü göz ardı etmeyin
Reel sektörün borç durumunu gözetmeyen bir ekonomik tedbirler paketi başarılı olamaz. Öte yandan, döviz kredisi riski ciddi ölçüde büyük firmalarda yoğunlaşıyor. Ayrıca, Hazine’nin de reel sektöre, yap-işlet-devret projelerinin garanti edilmesi nedeniyle, sürekliliği olan döviz borcu var.
2018 Şubat itibarıyla, 500 milyon doların üzerinde döviz kredi bakiyesi olan 90 firma, döviz kredisi borcunun %33’ünü oluşturuyor.
- 15 milyon doların üzerinde döviz kredisi borcu olan 2300 firma, toplam kredilerin %85’ini kapsıyor.
- Döviz kredileri içinde imalat sanayiinde yoğunlaşmış firmaların payı %58.
- Yine, döviz kredisi borcu olan firmalar arasında %30 ile ulaştırma ve haberleşme; %10-12 arasında turizm firmaları var.
Reel sektörün durumunu düzeltebilmek için, cari açığı düşürerek, büyümenin sürdürülmesi gerekiyor. Bu da kolay değil.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.