Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Eylül ayında Türkiye'de tüketici enflasyonu, beklenen yüzde 2,2'nin üzerinde, yüzde 2,97 oranında bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte yıllık enflasyon, ağustos ayındaki yüzde 51,97 seviyesinden eylülde yüzde 49,38’e geriledi. Bu durum, son üç yılın ardından ilk kez tüketici enflasyonunun, politika faizinin yüzde 50'nin altına inmesiyle sonuçlandı ve böylece beklenenin aksine reel faiz dönemi başlamış oldu.
Şebnem Turhan'ın Ekonomim'deki enflasyon verilerine ilişkin analizinde hizmet enflasyonunun, manşet enflasyonun üzerinde kalarak yüzde 4,9 oranında bir artış gösterdiğine ve bu durumun, Merkez Bankası'nın politika faizini indirme beklentilerini ertelediğine de değinildi. Uzmanlara göre enflasyonun istenilen seviyeye ulaşmaması sebebiyle Merkez Bankası'ndan faiz indirimi değil, makroihtiyati önlemler beklediği belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül enflasyonunu iki yenilikle açıkladı. İlk olarak, mal ve hizmet fiyatlarına dayanan aylık ve yıllık enflasyon göstergeleri yayınlandı. İkinci olarak, Merkez Bankası'nın Faiz indirimi sürecinde yakından takip ettiği mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici enflasyonu ve çekirdek enflasyon verileri, saat 16:00'da açıklanacak. Merkez Bankası, bundan sonra aylık fiyat gelişmeleri raporunu da mevsim etkilerinden arındırılmış verilerle saat 18:00'de açıklamaya başlayacak.
Eylül verilerinde eğitim enflasyonu öne çıktı; üniversite ücretleri aylık yüzde 45,27 artarak yıllık bazda yüzde 109'a ulaştı. Gıda enflasyonu ise yüzde 2,48 artarak manşet tüketici enflasyonunu 0,59 puan etkiledi. İçki ve sigara grubu da eylülde yüzde 4,16 artış gösterdi.
Çekirdek enflasyon, manşet enflasyonun üzerinde aylık yüzde 3,22 artarak yıllık B çekirdek enflasyonunu yüzde 48,23'e düşürdü. Yıllık üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise eylülde yüzde 33,09 artış gösterdi. İş Bankası'nın raporuna göre, eylüldeki veriler, ekim ve kasım aylarındaki enflasyon seyrinin önemini artırdı ve yüksek hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte nasıl olacağını takip edileceği belirtildi.
JPMorgan, TCMB'den faiz indirim beklentisini revize etti
TCMB'den yeni hamle: Likidite fazlası geriledi, gecelik faiz yükseldi
Bakan Şimşek'ten 'enflasyon' değerlendirmesi
Enflasyon verisi açıklandı! Kira zam tavanı netleşti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.