Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Standard and Poors'un (S&P) Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerine ilişkin, "Kredi derecelendirme şirketlerinin raporları unutulur gider ama Türkiye'nin bu ileriye dönük başarı hikayesi artarak devam eder." ifadelerini kullandı.
Ağbal yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye dair son dönemlerde yayımladığı raporlar ile özelleştirme politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Fitch veya S&P'nin "yatırım yapılabilir" notu vermediği dönemlerin Türkiye'ye en fazla yabancı sermayenin geldiği dönemler olduğunu dile getiren Ağbal, kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinin her şeyi belirlemediğini ve yatırımcıların karar verirken baktığı tek parametrenin bu olmadığını ifade etti.
Ağbal, "Bugün Türkiye ile ilgili yabancı yatırımcının müthiş bir ilgisi var. Türkiye, orta ve uzun vadede, sahip olduğu genç nüfusla ve bölgede sahip olduğu ticaret ve yatırım fırsatlarıyla bir çekim merkezi." diye konuştu.
Avrupalılar başta olmak üzere birçok yatırımcının Türkiye'de yatırım yapmak istediğinin altını çizen Ağbal, Türkiye'ye yatırım yapma arzusunda herhangi bir azalma yaşanmadığına işaret etti.
Ağbal, yatırımcıların, ilgili ülkenin orta ve uzun vadede barındırdığı fırsatlara baktığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu kredi derecelendirme şirketlerinin notları önemsizdir anlamına gelmiyor. Mutlaka kendi içinde bir değerlendirmedir. Ekonomide karar alıcıların kararlarını etkileyen faktörlerden bir tanesidir fakat gerek Fitch'in gerekse beklenmedik bir şekilde S&P'nin yapmış olduğu değerlendirmelerin haklı değerlendirmeler olmadığını da söylemeliyiz. Gerek ekonomiye ilişkin gerekse daha fazla anlamda siyasi değerlendirmeler içeren birtakım haksız ve yersiz değerlendirmeler olduğunu görüyoruz."
Normalde söz konusu şirketlerin değerlendirmelerinde, ekonominin orta ve uzun vadeli görünümünü kısa vadeli beklentilerle değerlendirip fırsatları gözardı etmemeleri gerektiğini kaydeden Ağbal, "Halbuki iki değerlendirmeye de baktığımız zaman hiçbir değerlendirme raporunda görmek istemediğimiz şekilde, belirli önyargıya dayalı siyasi değerlendirmeler görüyoruz. Aslında kredi derecelendirme şirketleri de kendi güvenirliklerini bu raporlar üzerinden ortaya koyuyorlar." dedi.
Ağbal, raporların içeriğine bakıldığında ise raporlarda bulunması normal olmayan değerlendirmelerin yazıldığının altını çizdi.""
Söz konusu kuruluşların Türkiye'deki siyasi gelişmelerin bir tarafıymış gibi değerlendirmeler yaptıklarına işaret eden Ağbal, bu değerlendirmelerin raporlara olan inancı ve güveni azalttığını kaydetti.
"YATIRIMCILARIN TÜRKİYE İLE İLGİLİ YAKLAŞIMLARI POZİTİF"
Her iki derecelendirme kuruluşunun açıklamalarının piyasalar üzerinde fazla etkide bulunmadığını belirten Ağbal, şunları kaydetti:
"Çünkü piyasalarda, kanaatimce, 2017'ye ilişkin olarak olumlu tarafta beklentiler daha fazla. 2017, ekonomide de siyasette de belirsizliklerin azaldığı, olumlu beklentilerin güçlendiği, yatırım, üretim ve ihracat kararlarının daha olumluya gideceği bir yıl olacak. Bunu böyle görmek gerekiyor. Türkiye, reformlardan, demokrasinin güçlendirilmesinden asla vazgeçmeyecek. Gerek iç politikada gerek dış politikada uluslararası iş birliklerinin artırılması ve Türkiye'nin güçlü konumunun pekiştirilmesi noktasında, hükümet olarak, kararlı bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kredi derecelendirme şirketlerinin raporları unutulur gider ama Türkiye'nin bu ileriye dönük başarı hikayesi artarak devam eder."
Ağbal, farklı ülkelerden Türkiye'de yatırım kararı alan yatırımcıların Türkiye ile ilgili yaklaşımlarının pozitif olduğunu belirterek, Türkiye'nin, bölgede hem siyasi hem de ekonomik olarak istikrarın sağlandığı, hukuk sisteminin yerleştirildiği, yatırım ortamı bakımından da yatırımcıya güvenin en fazla olduğu ülke konumunda bulunduğunun altını çizdi.
Gelecek dönemde gerek Avrupa'dan gerek bölge içindeki ülkelerden daha fazla yabancı kaynak olacağına dikkati çeken Ağbal, Türkiye'nin başarı hikayesinin de daha fazla olacağını söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.