BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisRamit Sethi açıkladı: Gençler nerede yanlış yapıyor?----

Ramit Sethi açıkladı: Gençler nerede yanlış yapıyor?

Ramit Sethi açıkladı: Gençler nerede yanlış yapıyor?
18 Temmuz 2024 - 17:13 www.finansgundem.com

Bestseller finans kitapları ve Netflix’teki bireysel finans programı ile tanınan ünlü finans uzmanı Ramit Sethi, gençlerin yatırım konusunda düştüğü ortak hatalara dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü bireysel finans uzmanı Ramit Sethi birçok genç insanın servet üretme konusunda aynı hatalara düştüğünü söyledi. ‘Sana Zengin Olmayı Öğreteceğim’ kitabının yazarı ve Netflix’te yer alan ‘Nasıl Zengin Olunur’ programının sunucusu Sathi Insider’daki açıklamasında birçok gencin yatırım konusunda düştüğü benzer hatalara dikkat çekti.

Sethi gençlere yatırım yapmaya ve bileşik faizin avantajlarını kullanmaya mümkün olan en kısa sürede başlamalarını tavsiye ediyor. Sethi, “Zaman sizin yanınızda. Gençken 100 dolarlık birikim çok anlamlı gelmiyor gibi görünebilir. Ancak hesap yaptığınızda bu oldukça güçlü bir başlangıçtır” açıklamasında bulundu.

GoBankingRates’in haberine göre gençlerin servet üretme ve para yönetimi konusunda sık sık yaptığı üç ortak hata bulunuyor.

Yatırım yapmak için 40 yaşına kadar beklemek

Sethi “Büyük bir farkla bir numaralı hata gençlerin yatırım yapmak için 40’lı yaşların ortalarına kadar beklemeleridir” dedi. Bireysel finans uzmanı çoğu gencin paraları olmamasını yatırımı ertelemeyi haklı çıkarmak için kullandığını da belirtiyor.

Ancak Sethi’ye göre her maaştan 50 dolar gibi bir miktar ayırmak bile uzun vadede çok büyük bir fark yaratabilir. Ünlü Finans uzmanı yatırım yapmayı ertelemek yerine araştırma yapmayı ve küçükten başlamayı tavsiye ediyor.

Yatırım yapmak için önce borçları ödemeyi beklemek

Sethi, “Bu biraz matematikle biraz da psikolojiyle alakalı. Sadece matematik olarak konuşursak eğer borçlarınızın faizleri gerçekten yüksekse, %9 ve üzerindeyse, agresif bir şekilde borçlarınızı ödemeniz gerekir. Ancak psikolojik açıdan bakılırsa ikisini de aynı anda yapmak önemlidir zira bir alışkanlık edinilir” açıklamasında bulunuyor.

Ünlü finans uzmanı, eğer mümkünse, her ay borç ödemeye daha az para ayrılmasını ve bu paranın rutin olarak küçük miktarlarda yatırıma ayrılmasını tavsiye ediyor. Borçların ödenmesi tamamlandıktan sonra ise bir yatırım uygulaması aracılığıyla aylık ödediğiniz miktarı direkt olarak birikime yönlendirebilirsiniz. Bu noktada Sethi aylık bazda yatırım yapmanın finansal rutininizi derinden etkileyecek yerleşik bir alışkanlık olacağını belirtiyor.

Kripto gibi trendlere yatırım yaparken ‘finansal disiplin’ uygulamamak

Sethi, “Hâlâ kriptoya her şeyinizle yatırım yapıyorsanız bir kumar bağımlısı olduğunuzu ve muhtemelen felakete mahkum olduğunuzu söyleyebilirim. Bu an meselesi” uyarısında bulundu.

Kripto para yatırımları nedeniyle tüm birikimlerini kaybeden onca korku dolu hikayenin ardından insanların hâlâ tüm birikimlerini kripto para yatırımlarına yönlendirmesi oldukça tehlikeli. Finans uzmanı yine de kripto para yatırımı yapmak isteyenlerin toplam portföylerinin %1’i ila %5’ini bu alana kaydırabileceğini belirtiyor. Ancak Sethi yatırımların çoğunluğunun endeks fonu veya tahvil gibi daha güvenli varlıklarda bulunması gerektiğini savunuyor.

Sethi, “Tamamen çeşitlendirmiş bir portföye sahip olduğunu düşünen ve %1 ila %5 gibi bir oranla eğlenmeye karar veren insanları umursamıyorum. Belki alternatif varlıklara, tek bir hisse senedine hatta belki de arkadaşlarının Brooklyn’deki barına yatırım yapabilirler. Ancak kripto söz konusu olduğunda bu tür bir disiplini nadiren görürsünüz” dedi.

Suze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülüSuze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülü

 

Gençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesiGençlerin bugün yapması gereken 7 birikim hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)