Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırsatçılar yine sahneye çıktı. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı ve beyaz etin fiyatı son iki haftadır yükselişte. Üreticide 28 ila 30 TL arasında olan karkas etin kilogram fiyatı iki hafta öncesine kadar 45 liradan satılırken, son iki haftada 52 TL'ye yükseldi. Bir anda artışa geçen et fiyatları hem tüketici hem de üreticiyi isyan ettirdi. Fırsatçıların yine sahneye çıktığını belirten üreticiler, suni fiyat hareketleriyle ithalat çığırtkanlığı yapıldığını söyledi.
450 BİN BÜYÜKBAŞ VAR
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, üreticide karkas et fiyatının geçen yılla aynı olduğunun altını çizerek, "Biz geçen yıl karkasın kilosunu 28 ila 30 lira arasında veriyorduk. Bu yıl hem yem hem işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatları artırmadık. Yine 28 ila 30 TL arasında satışa sunduk. Ne hayvan temininde ne de piyasaya sürülen ette bir sıkıntımız yok. Ancak ne hikmetse son iki haftadır fiyatlar bir anda artmaya başladı" dedi.
Fiyat artışının suni olduğunu, piyasada ürün yokmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Tunç, "Türkiye'de sadece Ramazan ayına özel 450 bin büyükbaş hayvan, 2.5-3 milyon da küçükbaş hayvan beslendi. Bu hayvanlar kesime ve hazır ve ramazanda piyasaya verilecek. Yani ne hayvan üretiminde ne de piyasaya arzda sıkıntımız yok. Piyasadaki fiyatlarla oynayanların tek derdi yurtdışından ithalat yaptırıp ceplerini doldurmak" şeklinde konuştu.
TAVUK ÜRETİMİ % 12 DÜŞTÜ
Beyaz Et Sanayi ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Said Koca, ocakta yüzde 7, şubatta da yüzde 5 olmak üzere beyaz et üretiminde düşüş yaşandığını söyledi. Sektördeki daralmayı maliyet artışına bağlayan Koca, "Yem, ambalaj, enerji girdilerimizin hemen hepsi dövize bağlı. Dövizdeki artış maliyetlerimizi ciddi oranda artırdı" dedi. Maliyet artışından küçük firmaların çok etkilendiğini ve bazılarının üretimden çekildiğini anlatan Koca, "Keskinoğlu, Yemsel, Köytur gibi bazı büyük firmalarımız da konkordato ilan etti. Bu gibi durumlar üretimde düşüşü tetikledi" diye konuştu. Koca, şu anda bütün bir tavuğun 13-14 liradan alınabildiğini aktardı. (Betül Alakent - Sabah)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.