BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinRadyasyon tepemizde duruyor----

Radyasyon tepemizde duruyor

Radyasyon tepemizde duruyor
29 Mart 2011 - 14:06 www.finansingundemi.com

Türkiye'ye giriş yapan radyasyonlu hava akımı 10 bin metre yükseklikte ve bahar yağmurlarıyla yere düşme ihtimali yok

Japonya'da Fukuşima Nükleer Santrali'nden gökyüzüne yayılan radyasyon neredeyse bütün dünyayı dolaştı, radyasyonlu bulutların yer aldığı hava akımları 20 bin kilometreden fazla mesafeyi geçerek Türkiye'ye de geldi. Peki radyasyonlu hava akımları Türkiye'yi nasıl etkileyecek?
Sorunun yanıtını İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu NTV canlı yayınında verdi.
Havaya katılan her şeyin atmosferde birkaç günde rüzgarla yayılacağını vurgulayan Prof. Kadıoğlu, şu açıklamayı yaptı:
"Yalnız bizim burada bir şansımız var, dünya batıdan doğuya döndüğü için hava hareketleri de aynı aynı yöndedir. Japonya bizim doğumuzda, doğuya doğru esen rüzgarlar önce 8 bin kilometrelik Pasifik Okyanusu'nu geçti. Ardından Amerika kıtasını, Atlas Okyanusu'nu ve Avrupa'yı geçip bize geldi. Oldukça uzun bir yol katetti.
Bize gelen bulutlar 10 bin metre yukarıya çıkmış durumda, yani jet akımlarına gelen radyasyondan bahsediyoruz. Bahar yağmurlarıyla radyasyonun yer yüzüne düşme ihtimali yok, çünkü o kadar yüksekte bulutlar yağmur üretmez. Bulutlar 3-5 kilometre arasında yağmur üretir.
ABD Japonya'ya 8 bin kilometre mesafede, biz 28 bin kilometredeyiz. Amerika'da bir şey olmuyorsa bize hiçbir şey olmaz.
Şu an gökyüzündeki radyasyon İstanbul'da veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir sorun teşkil etmiyor.
Yaz aylarında hasat edilecek sebze veya meyvelerde de radyasyon görülemez çünkü çok büyük bir radyasyon miktarı olması gerekiyor bunun için. Serpintinin emisyon miktarı şu an çok düşük, yüksek olsaydı riskliydi.
Radyasyonlu bulutlar dünyayı dolaşırken zaten yarı ömürlerini tamamlamış oluyorlar. Aktif olan partiküller birkaç kilometrede yok oluyor. 11 Mart'ta nükleer sızıntı olmuştu ve aradan geçen 18 günde radyasyonun havada yaşaması mümkün değil.
Radyasyon sadece yağmur, hava veya nefes almakla bulaşmaz, besin zinciriyle de bulaşabilir. Dünyanın herhangi bir yerine seyahat eden vatandaşlarımız Japonya'dan gelen ürünlere dikkat etmeliyiz, gümrüklerde kontrol edilmiş olması gerekiyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)