Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Nükleer facia yaşanan Japonya’dan gelen ürünler için İzmir Limanı’nda hiçbir önlem alınmadığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yılbaşında tamir etmek için götürdüğü ölçüm cihazlarını hâlâ limana ulaştırmadığı ortaya çıktı. TAEK’ten konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
DHA’ya konuşan liman yetkilileri, “Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, yılbaşında kapılarda bulunan uyarı cihazlarını tamir etmek için götürmüş.
O zamandan bu yana İzmir Limanı’na radyasyon kontrolü yapan bir cihaz getirilmemiş. Gümrüğün zaten şu anda teknik olarak bu olanağı yok. Olanı da götürmüşler. Dolayısıyla mevcut durumda maalesef herhangi bir kontrol söz konusu değil” dedi. Bu tabloda ‘rahatlatan’ tek gelişme, yetkililerin facianın meydana geldiği 11 Mart tarihinden bu yana Adnan Menderes Havalimanı, Aliağa ve İzmir Limanı’na Japonya’dan gelen herhangi bir malzeme ve ürün olmadığı bilgisini vermesi.
‘Denetim denizde olmalı’
Ancak yetkililer uyardı: “Bu cihazlar normal koşullarda da x-ray cihazına bağlı olmadan çalışmıyor. Siz radyasyon ölçecekseniz, yanına kadar gitmeniz gerekiyor. Dolayısıyla eğer tehlike söz konusuysa malzeme geri döndürülse bile o ana kadar radyasyona maruz kalınmış oluyor. O yüzden bu denetimlerin ülke karasularına gelmeden açık denizlerde yapılması gerekiyor.” Japonya, 11 Mart’ta yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin 1 ay ardından Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nda patlak veren nükleer sızıntıyı halletmek bir yana, risk seviyesini en yüksek seviye olan 7’ye (Çernobil düzeyi) çıkardı. Nükleer kriz boyunca yaklaşık 25 ülke Japonya’dan gıda ve zirai ürün alımını kesmişti.
Türkiye ise 24 Mart’ta yayımladığı genelgeyle bu ülkeden getirilen ürünlere gümrüklerde ‘radyasyon kontrolü’ şartı getirmişti. Radikal
Yapmaya niyetli olsalar bu cihazlar öyle pahalı değil gaiger cihazı yazın bakın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.