Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre satış süreci için düğmeye basan Fransızlar, Standard Bank ile görüşmelere başladı. Ancak tam bu sırada beklenmeyen bir alıcı daha ortaya çıktı: Holandalı Rabobank.
Rabobank, 731 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile Türk bankacılık sektörü kadar bilançoya sahip. Uzun zamandır Türkiye’yi yakından izleyen Hollandalılar, 2005’te Şekerbank’ın yüzde 36.5’unu satın almak için hamle yapmış, sonrasında aniden masadan kalkarak herkesi şoke etmişti. Rabobank,’ın bu tavrına karşın bir diğer Hollanda bankası ING bank, son derece kararlı davranmış ve Oyakbank’ı satın alarak Türk bankacılık sektörüne güçlü bir giriş yapmıştı. 2008’de patlak veren küresel ekonomik kriz sırasında Türk bankalarının sergilediği performansın da etkisiyle olsa gerek Rabobank’ın Türkiye aşkı yeniden depreşti.
Hollandalılar geçen yıl Türkiye’de sıfırdan banka kurmak için Ankara’da temaslara başladı.Ayrıca bazı gazeteler üzerinden etkin bir halkla ilişkiler çalışması yürütmeyi denediler. Ancak istedikleri sonucu elde edemediler. Bunun temelinde ise iki faktör yatıyordu. Birincisi Hollanda bankacılık otoritesinin Türk bankalarına karşı takındığı negatif ayrımcılığın Ankara’da yarattığı güçlü tepki. Bilindiği üzere Hollanda bankacılık otoritesi ülkede faaliyet gösteren Türk bankalarının diğer bankalardan daha fazla sermaye tutmasını istiyor, ayrıca ‘benim ülkemden topladığınız mevduatı Türkiye dahil başka ülkelerde kredi olarak kullandıramazsınız’ şekilde özetlenebilecek bir tavır sergiliyor. Bu da Ankara’da tepki çekiyordu. İkincisi Rabobank’ın BDDK’nın koyduğu ‘Banka kurmak isteyen 300 milyon dolar sermaye getirsin’ açıklamasını biraz yumuşatmak istemesi. İşte tüm bu faktörler Hollandalıların lisans alma süreçlerini ciddi anlamda sıkıntıya soktu.
Rabobank gibi uluslararası bir devin Türk piyasalarına küçük bir yatırım bankasıyla girmek istemesi başlangıçta biraz şaşırtıcı gelebilir. Ama olayların arka planı bilince çok da mantıksız görünmüyor. Bakalım zaman bize neler gösterecek...
Ufuk Şanlı-VATAN
Şekerbank sonrası Tekstilbank var onu unutmayalım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.