<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPul biber ihracatında artış: 101 ülkeye satılıyor----

Pul biber ihracatında artış: 101 ülkeye satılıyor

Pul biber ihracatında artış: 101 ülkeye satılıyor
18 Ekim 2022 - 12:28 www.finansingundemi.com

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre 2021'de, 9 milyon 222 bin dolarlık pul biber ihracatı gerçekleştirildi.

9 ayda yapılan pul biber ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 6 milyon 817 bin doları buldu. Geçen yılın ocak-eylül döneminde 2 bin 601 ton ürün karşılığında 6 milyon 602 bin dolar gelir sağlanırken, bu senenin aynı döneminde ise 2 bin 954 ton pul biber ihracatından 6 milyon 817 bin dolar girdi elde edildi.

9 ayda Almanya, Hollanda, İngiltere, Irak, ABD, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çekya, Danimarka, Malta, Tacikistan, Ekvator Ginesi, Küba, Togo, Fas, Nijer, Japonya ve Gana'nın da aralarında bulunduğu 101 ülkeye pul biber satıldı.

İlk sırada Almanya var

Pul biber ihracatında ilk sırayı 1 milyon 519 bin dolar ile Almanya aldı. Bu ülkeyi, 908 bin dolarla Hollanda ve 885 bin dolarla İngiltere izledi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, pul biber ihracatının 2022'de sürekli artarak devam etmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Kızıldemir, Şanlıurfa'daki üreticilerin toprağına sahip çıkarak tarımsal üretimi sürdürdüğünü vurguladı.

'ACI DENİNCE AKLA ŞANLIURFA GELİYOR'

Bu ürünlerin başında da kentle özdeşleşmiş biber olduğunu kaydeden Kızıldemir, şunları söyledi:

Tüm Türkiye'de acı denince akıllara gelen ilk isim Şanlıurfa oluyor. Pul biber üretiminin önemli bir kısmı da kentimizde yapılıyor. İhracat rakamlarımızın 2022 yılında artarak devam etmesi üreticilerimiz ve ihracatçılarımız açısından sevindirici. Yeni sezon isot üretiminin önemli bir kısmı yapıldı, üretimler devam ediyor. Bölgede bu yıl biber üretim alanlarında düşüş yaşandı, diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi biber eken çiftçilerimiz de desteklenirse bu üretim miktarları istenilen seviyelere gelir. Bu sayede üretim fazla olduğu için ihracat rakamlarımız da daha yukarıya taşınabilir. Yıl sonuna kadar ihracatın daha da yukarı rakamlara ulaşacağına inanıyoruz. Birçok ihracatçı firma, Şanlıurfa'dan ve Güneydoğu'da üretilen bu pul biberleri ihraç ediyor, her geçen yıl artan taleplerle önümüzdeki yıllarda pul biberimizin daha fazla ülkeye gönderilmesini bekliyoruz.

9 ayda 8,6 milyon dolarlık deniz salyangozu ihracatı

 

Türk dizisi sektörünün ihracat hedefi 600 milyon dolar

 

Orta Doğu ve Körfez ülkelerine 25 milyar dolarlık ihracat

 

Balkanlar'a ihracat 9 ayda 16 milyar dolara dayandı

 

Hudubat ve bakliyat sektörünün ihracatı 8 milyar doları aştı

 

Deri sektöründen 1,5 milyar dolarlık ihracat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)