Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’dan gelen doğal gazı Karadeniz’in altından Türkiye ve Avrupa’ya ulaştıran TürkAkım doğal gaz boru hattı projesi tamamlandı.
Tarihi projenin açılışını yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yapacak. Türk - Rus ortaklığıyla hayata geçen ve taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan projenin açılışında iki ülkenin liderlerinin bölgesel istikrar ve iş birliği mesajı vermesi bekleniyor.
TürkAkım, Türkiye’yi doğalgazın ilk alıcısı yaparak transit riskleri ortadan kaldıracak, bölgede yaşanacak muhtemel istikrarsızlıklar Türkiye’nin doğalgaz tüketimine etki etmeyecek.
İSTİKRAR VE İŞBİRLİĞİ
İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak açılışta Erdoğan ve Putin’in bölgesel istikrar ve iş birliği mesajı verecekleri tahmin ediliyor.
Kasım sonunda Avrupa bağlantı töreni yapılan, Güney Gaz Koridoru’nun en önemli ayağı olan 1850 kilometre uzunluğundaki TANAP’ın ardından, TürkAkım ile Türkiye’nin, Avrupa’nın doğalgaz güvenliğinde önemi perçinlenecek.
3 ETAPTAN OLUŞUYOR
Toplam 3 etaptan oluşan TürkAkım boru hattının Avrupa ayağı olan TürkAkım - 2, Avrupa’ya yıllık 15.75 milyar metreküp gaz verecek. Böylece milyonlarca Avrupalı’nın gaz ihtiyacı TürkAkım ile karşılanmış olacak.
Deniz kısmı 2018’de bitirilen TürkAkım’ı, Türkiye’deki iç sisteme bağlayacak olan TürkAkım - 1 bölümü de bir yıldan daha kısa rekor bir sürede tamamlandı. Böylece Rusya’dan Türkiye’ye akacak 15.75 milyar metreküp doğalgaz için vanalar açılmaya hazır hale geldi.
RİSK KALKACAK
TürkAkım’ın Türkiye’yi doğalgazın ilk alıcısı yaparak transit riskleri ortadan kaldıracağını belirten uzmanlar, hattın Türkiye ve Rusya arasındaki ülkeleri, “by-pass” ettiğini kaydetti.
STRATEJİK TRANSİT ÜLKE TÜRKİYE
Proje ile ilgili Amerikan Üniversitesi (GAU) Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Sadık Akyar, şunları söyledi:
“TürkAkım Türkiye’ye gelen batı hattında, Ukrayna’da yaşanan problemler nedeniyle, kesintisiz gaz akımı sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Projede iki hat bulunmakta. Birisi, Türkiye iç piyasası için, diğeri de Bulgaristan - Sırbistan üzerinden Macaristan’a uzanmaktadır. Türkiye Ortadoğu, Orta Asya ve Rus gaz ve petrolünün Avrupa’ya aktarımı konusunda sadece transit değil, stratejik transit ülke konumundadır. Türk ve Mavi Akım gibi gaz, Bakü - Tiflis - Ceyhan ve Kerkük - Yumurtalık petrol boru hatları da göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin mevcut stratejik transit ülke konumu ve kavramı daha iyi anlaşılmaktadır.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.