Prof. Sözüer'den yeniden yargılama formülü
Yeni TCK'nın mimarı Prof. Dr. Adem Sözüer, "İnceleme yapacak komisyon, 'gizlilik ihlal edildi' sonucuna varırsa yeniden yargılama kararı verir" dedi
Tasfiye halindeki özel yetkili mahkemeleri kaldıran 22 maddelik yargı paketinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonu’nda dün teklif krizi çıkarken saatlerce usul tartışması yaşandı. CHP'nin Ergenekona yeniden yargılama ve İlker Başbuğ'a tahliye yolu açacak teklifi AK Parti teklifi ile birleştirilirken, yeni TCK'nın mimarı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof Dr Adem Sözüer Komisyona yeniden yargılama formülü önerdi. Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberine göre Sözüer, "Ben şöyle bir ölçü öneriyorum. Bir yargılamada soruşturmanın gizliliği ihlal edilmişse, kişiler suçlu diye damgalanmışsa, bir komisyon inceler ve yeniden yargılama kararı verebilir.. Bu kriterler üzerinde tartışabiliriz" dedi.
PROF SÖZÜER ELEŞTİRDİ: SORUN UYGULAMADAN
Yeni TCK'nın mimarlarından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof Dr Adem Sözüer ise teklifi değerlendirken uygulamacıları eleştirdi. Sözüer şöyle dedi:
"Sorunların yüzde 99'unun uygulamadan kaynaklandığını düşünüyorum. Hiçbir kanun değişikliği yapılmasa dahi tutuklama ya da el koymadan dolayı sorun yoktur. TCK'daki örgüt maddesini ele alalım. Avrupa'daki bütün örgüt suçlarından daha güvenceli bir tanımı vardır. Baktığım bütün tutuklama kararlarında hiçbir somut gerekçe yoktu. Bir devlet hukuk devletiyse gerekçe yazılması şarttır.
TELEFON DİNLEME KÖTÜYE KULLANILDI
Türkiye'de telefon ve iletişim denetlenmesi dünyada örneği görülmedik şekilde kötüye kullanıldı. Kolluk bir grubu suç örgütü olarak tanımladığı zaman istisnai olarak öngörülen bütün düzenlemeler otomatik uygulandı. Türkiye'de sayısız ve süresiz dinlemeler yapıldı.
TÜNEL BAKIŞI
Yeniden yargılamayı kategorik olarak reddetmiyorum. Ama ne kadar sorunu çözer bilmiyorum. Tünel bakışı diye bir kavram var. Bir tünelden bakıyorsunuz yargılamanın bütün sujeleri bakıyor suçlu diyorlar. Bir yargılamada tünel bakışı varsa bu yargılamayı yeniden yapalım deniyor.
KOMİSYON KARAR VERSİN
Ben şöyle bir ölçü öneriyorum. Bir yargılamada soruşturmanın gizliliği ihlal edilmişse, kişiler suçlu diye damgalanmışsa, bir komisyon inceler ve yeniden yargılama kararı verebilir.. Bu kriterler üzerinde tartışabiliriz. Ama şu unutmamak gerekir ki, bugün şikayet edilen kararların yeniden verilmeyeceği anlamına gelmez. Bu tür soruşturmalarda verilen kararlar sorunludur. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerekir. ÖYM'lerin kaldırılması yerine olacaktır. Çok ciddi hak ve adil yargılanma ihlalleri var, mutlaka çözüm bulunması gerekir"
TEKLİFE SERT ELEŞTİRİ
CHP ve MHP sözcüleri kanun teklifinin bakanlara uzanan 17 Aralık soruşturmasını örtmek ve soruşturmayı yürüten özel yetkili hakim ve savcıları dağıtmak olduğunu öne sürdüler. MHP'li Faruk Bal, "Bu teklif kanunla delill karartma kanunla yolsuzluğun aklanmasıdır" dedi. Bağımsız milletvekili Ertuğrul Günay da istifa ettiği AK Parti'nin teklifini eleştirirken, "Adaletin tıkır tıkır işlemediğinin ne zaman farkına vardınız. 17 Aralık sabah 06.00'de. 5600 dosya va 20 bin soruşturma var. Bu yargılama sistemi değiştiğinde hukuk sistemi işlemez hale gelir"Ağır ceza mahkemesi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını oyçokluğu ile verebiliyor mu? Evet. Tedbir kararını niye oybirliği ile veriyor. Bunu bir hukukçu yazmaz. Bunu yazan adam hukuk fakültesinin birinci sınıfından ikinci sınıfına geçemez" dedi.
CHP’DEN SON DAKİKA TEKLİFİ
Ana muhalefet partisi CHP’nin son dakikada verdiği kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi gibi değişiklikler öngören kanun teklifiyle birleştirildi. Teklif, temyiz aşamasında olan davaların da ağır ceza mahkemelerinde görülmesini ve ağır ceza mahkemelerinin görevine giren suçlarda tutuklama süresinin 2 yıl olmasını getiriyor. Teklif kabul görürse, Ergekekon gibi hüküm verilen davalara yeniden yargılama yolu açılırken, tutukluluk sınırı 2 yıla ineceği için 2012’den bu yana tutuklu olan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a da tahliye yolu açılıyor.
BDP’Lİ KAPLAN: TMK KALKSIN
BDP’li Hasip Kaplan ise kendi parti tekliflerinin yok sayıldığını belirterek büyük tepki gösterdi. Kaplan, " TMK tümüyle kaldırılmadan teklif geçerse 273 tane özel yetkili mahkeme kurarsınız" dedi. Kendi tekliflerinin neden birleştirilmediğini soran Kaplan, "Biz burada göstermelik milletvekilliği mi yapıyoruz? Kimin keyfiyeti bu? Niye bizi isyan ettirirler? Derhal kanunlar dairesine bilgi verin ve bu kanunla bağlantılı bütün teklifler buraya getirilsin. Biz bu teklifleri arşive atılsın, süs bitkisi olmasın diye veriyoruz" dedi.
ADAN: BOZDAĞ'A GÜVENMİYORUM
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, alt komisyon kurularak birleştirilenlerle birlikte teklifin daha sağlıklı ele alınmasını istedi. MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ise iktidarın kendisinden görmediği grubu tasfiye etmek için hukuku kullandığını savundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, "Bakan olarak size güvenmek istiyorum ama şahıs olarak güvenmemem gerekiyor" diyen Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında Bursa’daki bir mitingde yaptığı konuşmadan dolayı Meclis’e fezleke gönderildiğini, haklarında yolsuzluk iddiası bulunan bakanlar hakkındaki fezlekelerin bakanlıktan başsavcılıklara geri gönderildiğini söyledi.
AMAÇ SAVCI VE HAKİMLERİ DAĞITMAK
CHP'li Dilek Akagün Yılmaz da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili "kumpas", "sahte delil", "ayarlanmış yargıçlar" gibi ifadeler kullandığını anımsatarak, cezaevinde yatanların yeniden yargılanma konusunda beklentiye girdiğini söyledi.Teklifte ne kumpaslarla ne ayarlanmış yargıçlarla ne sahte delille ilgili düzenleme olduğunu dile getiren Yılmaz, amacın bir an önce hükümetin yolsuzluklarını ve rüşvet iddialarını ortaya çıkaran özel yetkili savcı ve hakimleri dağıtmak olduğunu
HABERAL: SİLİVRİ''DE YARGILAMA DEĞİL İŞKENCE YAPILDI
CHP'li Mehmet Haberal ise Komisyon'da şunları söyledi:
"Hiç konuşmadım ben hep dinledim sayın hocam sizin söylediklerinizin hepsini ben yaşadım. Uygulamada yaşadıklarımız insanlık dışıdır. Ortaçağ'da bile böyle bir yargılama yoktur, Siliviri'de yargılama yapılmamıştır, işkence yapılmamıştır. Şu anda bile demir kapılar ardındaki insanlar için somut olguya dayalı tutuklama verilmemimiştir. İki şey geri dönmez, biri zaman, diğeri insan hayatı. Şimdi ben soruyorum. 4 yıl 4 ay kim getirecek benim zamanımı. Soruyorum suçum ne? Sayın başkan, sayın bakan değerli milletvekilleri"
BİLAL ERDOĞAN TARTIŞMASI
CHP'li Ali Rıza Öztürk, yolsuzluk rüşvet olaylarının bu teklifle örtülemeyeceğini söyledi. Bilal Erdoğan'ın tazminat davası açtığını belirten Öztürk, "Dava açması çok iyi oldu. O tapeler bende var. Mahkemeye sunacağım, hesabını Bilal Erdoğan mahkemede verecek. Sayın Bakan konjonktüre göre değil ihtiyaca göre yasa yapalım. Özel yetkilli mahkemelerden zarar görenlerin zararlarının telafi edilmesi gerekiyor" dedi.
ERGENEKON VE BALYOZ SANIKLARINA KUSURU BAKMAYIN MI DİYECEĞİZ
CHP'li Dilek Akagün Yılmaz teklifle yolsuzluk operasyonlarında görev yapan hakim ve savcıların görevden alındığını belirterek, "Güneş balçıkla sıvanmaz. Bu varolan belgeleri bilgileri yok edemezsiniz. Sayın Bakan siz diyorsunuz ki, yeniden yargılama konusunda seçenekler var. Değerlendiriyoruz, belki seçimden sonra yaparız diyorsunuz. Cezaevlerindeki insanlar ölmek üzere. 17 Aralık operasyonu ile bunları görmeye başladınız. 5 Nolu hard diskle ilgili yeni TÜBİTAK raporu çıktı. Sahte delillerle bu insanlar mahkum edildi. Gizli tanıklık, dijital veriler yok. Hüküm özlülerle ilgili düzenleme yok" dedi.