<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemProf. Dr. Şener: Omikron varyantı virüsün yumuşadığını gösteriyor----

Prof. Dr. Şener: Omikron varyantı virüsün yumuşadığını gösteriyor

Prof. Dr. Şener: Omikron varyantı virüsün yumuşadığını gösteriyor
08 Aralık 2021 - 11:34 www.finansingundemi.com

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, DS verilerine göre dünyada Omikron varyantına bağlı bir ölüm görülmediğine dikkat çekerek virüsün evcilleştiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omikron varyantıyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Şener, "Avrupa Birliği ülkelerindeki yayılımına baktığımız zaman çok kısa sürede Delta, Delta Plus varyantlarına yakın bir yayılım, belki de onu geçecek gibi görünüyor. Bu bizim için aslında tedirgin olunacak bir şey. Her varyantta yeni olaylar yaşıyoruz. Yaşadığımız yeni olaylar, tedirginlikler psikolojik, duygusal ve bilimsel dalgalanmalara sebep oluyor. Bu dalgalanmalar içinde bizim kopya çekebileceğimiz yer Afrika ülkeleri. Bu ülkelerde Omikron varyantının dağılımına baktığımızda, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında ve oranlarında bir artışa sebep olmadı" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada Omikron varyantına bağlı bir ölüm görülmediğini belirten Prof. Dr. Şener, "Güney Afrika deneyimiyle dünya genelinde de benzer rakamlar mevcut. Aldığımız ön bildirimlere göre bu varyant daha bulaşıcı, daha hızlı yayılıyor ama daha hafif bir klinik tabloya sahip olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Aşıda üçüncü dozun önemi

Türkiye'de yüzde 95 oranında Delta ve Delta Plus varyantının etkin olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, "Hali hazırda sahada uyguladığımız aşılar, bu varyatlara karşı yüzde 95 ila 99 oranında etkili. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ciddi anlamda aşılanmamış grup var. Ciddi rakamda üçüncü dozunu yaptırmamış topluluk bulunuyor. Bu toplulukta gereksiz bir rehavet var. 2 doz aşılı olmanız tabii ki hücresel koruma sağlıyor ancak sıvısal bağışıklık dediğimiz antikor yanıtını düşürüyor. Kanınızda hiç antikor olmayabiliyor. Dolayısıyla bu antikoru uyaracak üçüncü dozu, mutlaka olmamız lazım" dedi.

Bakanlık verilerine göre üçüncü dozu olmayan yüzde 80'lik grup olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şener, "Bunlar aslında aşı karşıtı değil. 2 doz aşısını olmuş kişiler. Gözlemlerime göre halihazırda olgu sayılarında stabil seyrediş sürüyor, ölüm oranları düşük. Ayrıca, etraflarında aşılı olup da enfekte olanların ciddi bir sorun yaşamaması nedeniyle, 3'üncü dozu yaptırmayanlarda gereksiz bir özgüven oluşuyor. Altını çizmekte fayda var. Özgüvenin de sınırı var. 3 doz aşıları, tam aşılı kabul ediyoruz. 3'üncü dozu olmamış kişilerin kanlarında yeteri kadar antikor yok. Dolayısıyla karşılaşacakları varyantlara karşı, aşılanmamış gruptan bir tık öndeler. Ancak 3'üncü dozunu olmuş gruptan da fersah fersah gerideler. Özellikle 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olanların aşı takvimini tamamlaması gerekiyor" dedi.

'Omikron, mevsimsel korona virüse dönüştü'

Yapılan laboratuvar çalışmalarının Omikron'un mevsimsel korona virüse dönüştüğünü gösterdiğini belirten Şener, şöyle devam etti: "Gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor. Bu süreç bizim açımızdan avantaj. Şu an Türkiye'de Omikron varyantı yok. Konsantre olmamız gereken Delta ve Delta Plus varyantları."

Omikron varyantının elektron mikroskobu görüntüsü yayınlandı

 

‘Omikron’a sıkı takip: Birçok ülkede adım atıldı!

 

DSÖ: Aşıların Omikron'a karşı etkili olmaması için neden yok

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)