Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AA muhabirine, TÜRKPATENT'in bu yıl uygulayacağı ücret tarifesine ilişkin bilgi verdi.
Kurumun Ücret Tarifesi Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Asan, burada kurumun hizmet verdiği 178 işlemle ilgili ücretlerin yer aldığını söyledi.
Asan, özellikle yerli firmaların yoğun şekilde yararlandığı hizmet kalemlerinde kurum ücretlerini sabit tutma kararı aldıklarını dile getirerek, "Hatırlanacağı üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, geçen yıl ağustosta 16 maddelik Sanayiciler İçin Destek Paketi açıklamıştı. Bu paket kapsamında kurum olarak patent, marka ve tasarım başvurularıyla ilgili yaklaşık 40 kalemde toplam ücretlerde yüzde 25'e, kurum ücretlerinde yüzde 40'a varan indirim uygulamıştık. Söz konusu tebliğimiz kapsamında, kurum ücretlerinde yüzde 40 indirim uyguladığımız kalemler başta olmak üzere 2018'de geçerli olan diğer ücretleri büyük ölçüde aynı tuttuk." diye konuştu.
Patent araştırma ve inceleme raporu ücretlerini 100 liraya indirdiklerine işaret eden Asan, tebliğde dikkati çeken bir diğer değişikliğin de patent, faydalı model araştırma ve inceleme raporlarında yapılan indirim olduğunu bildirdi.
Patent tescil sürecinin en önemli iki aşamasının araştırma ve inceleme raporlarının düzenlenmesi olduğunu vurgulayan Asan, şöyle konuştu:
"Vatandaşların yıl içinde e-Devlet üzerinden yapacakları 10 patent, faydalı model araştırma ve 10 patent inceleme talebi, firmaların 25 patent, faydalı model araştırma ve 25 patent inceleme talebi ile üniversitelerin 100 patent, faydalı model araştırma ve 100 patent inceleme talepleri indirimli ücretler üzerinden alınacak."
"AMAÇ YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ ARTIRMAK"
Asan, kurum olarak e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen araştırma ve inceleme taleplerinde, başvuru sahibinin türüne göre belirli sayıda başvuruya kadar, 590 lira olan araştırma raporu ücretini ve 355 lira olan inceleme raporu ücretini 100 liraya çektiklerini aktararak, bu raporlarda uluslararası ücret uygulamalarının çok yüksek olduğunu dile getirdi.
TÜRKPATENT'in Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde "uluslararası araştırma otoritesi" bir kurum olduğunu belirten Asan, şunları kaydetti:
"Bu görevimiz kapsamında bir uluslararası patent başvurusunun araştırma raporunu 2 bin 59 İsviçre frangı yapıyoruz. Ülkemizin yenilik ekosistemine ve milli teknoloji hamlesine katkı sağlamak, yerli ve milli üretimini artırmak amacıyla ulusal patent ve faydalı model başvurularında sembolik bir ücret talep etme kararı aldık.
Geçtiğimiz yıllarda patent başvurularının araştırma ve inceleme raporu ücretleri TÜBİTAK tarafından destekleniyordu. Bu yıl gerçekleştirmiş olduğumuz indirimlerle bir yıl içinde indirimden yararlanılacak başvuru sayısını iki katına çıkararak buluş sahiplerimize mevcut teşvikten daha da iyi bir imkan sunuyoruz. En dikkat çekici teşviki de üniversitelerimize sunuyoruz. Üniversitelerimiz, 100 araştırma raporu ve 100 inceleme raporu olmak üzere toplam 200 rapor talebini 100 lira üzerinden yapabilecek. Bu indirimin üniversitelerimizin son dönemde önemli gelişme kaydeden sınai mülkiyet kapasitelerini daha da artıracağına inanıyorum."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.