Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bağ–Kur’lular ve hiçbir sosyal güvencesi olmayıp genel sağlık sigortası primini kendisi ödeyenlerin sağlık hizmeti alabilmeleri için SGK’ya 60 günden fazla prim borcu bulunmaması gerekiyor. Bu nedenle Bağ – Kur’lular prim borçlarını iki aydan fazla geciktirmemeye çalışıyorlar. Ancak geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Bağ-Kur’lular ve GSS primini kendisi ödeyenler için bu hüküm yılsonuna kadar uygulanmayacak.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamında. Bu kapsamda olanların prim ödeme yükümlülüğü var. İşçi ve memurların primleri maaşlarından kesilerek işveren tarafından devlete aktarılıyor. İsteğe bağlı prim ödeyenler de genel sağlık sigortası primini kendileri ödedikleri için sağlıktan faydalanabiliyor. SGK’dan emekli, malul, dul veya yetim aylığı alanlar da genel sağlık sigortasından faydalanabiliyor.
AYLIK 76.7 LİRA PRİM
Genel sağlık sigortalı olan kişilerin eşleri herhangi bir şart olmaksızın sigortalı çalışan eşleri üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Sigortalının okula gitmeyen çocukları 18, lisede eğitim gören çocukları 20, yükseköğrenime devam eden çocukları ise 25 yaşına kadar sigortalı olan anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Sigortalı veya bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanlar genel sağlık sigortasından yararlanmak için aylık 76.7 TL prim ödemek durumunda. Sigortalı veya bir sigortalının bakmakla yükümlü kişisi durumunda olmayan kişilerin yaşadıkları hanede kişi başına düşen gelir 676.5 TL’nin altında ise bu kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla muhtaç durumdaki kişiler ücretsiz olarak sağlıktan faydalanabiliyor.
Borç silme veya dondurma yok
Yıl sonundan sonra yeni bir düzenleme yapılmazsa prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanmaları söz konusu olamayacaktır. Söz konusu düzenleme prim borçlarının silinmesi veya dondurulması değil, prim borcu bulunanların sağlık hizmeti alabilmesinin sağlanması. Bu nedenle prim borcu bulunanların borçlarını yapılandırmaları veya ödemeleri gerekiyor.
Her ay 127 lira cebinde kalıyor
2017'de hayata geçirilen düzenleme sonrası primini düzenli yatıran ve SGK’ya prim borcu olmayan Bağ-Kur’lular da teşvikten yararlanmaya başladı. Bu sayede, asgari ücret düzeyinden prim ödeyen bir Bağ-Kur’lunun prim miktarı 2019 için 882.65 TL’den 754.72 TL’ye düşüyor. Yani, her ay 127.9 TL cebinde kalıyor. Primini düzenli ödeyen Bağ-Kur’lular sorunsuzca sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. (Okan Güray Bülbül/Akşam)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.