Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
CNN televizyonunun adı açıklanmayan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 86 yaşında olduğu tahmin edilen Prens Bin Abdülaziz'in tıbbi testler yaptırmak üzere ABD'ye bir ziyaret yaptığı sırada hayatını kaybettiği belirtildi.
Prens, Suudi tahtının veliahtı olmasının yanı sıra başbakan yardımcısı, savunma ve havacılık bakanı olarak da görev yapıyordu.
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ Mİ?
Prens bin Abdülaziz’in hasta olduğu bir süredir biliniyordu. Hastalığının ne olduğu resmen açıklanmasa da 2004 yılında medyada kalın bağırsak kanseri olduğuna dair haberler yayıldı.
Şubat 2009’da New York’ta ameliyat olan Prens, ardından da yaklaşık bir yıl boyunca ABD’de ve Fas’ta nekahet dönemi geçirdi. Prens bin Abdülaziz geçtiğimiz Haziran ayında tedavi için yeniden New York’a döndü.
SUUDİ KAYNAKLAR DOĞRULADI
Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA da Prens Bin Abdülaziz'in öldüğünü doğruladı.
SPA'nın haberinde “İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Abdullah Bin Abdülaziz, bugün şafak vaktinde bir hastalık nedeniyle bulunduğu yurt dışında ölen kardeşi Prens Bin Abdülaziz için derin bir üzüntü ve teessürle yas tutuyor” ifadeleri kullanıldı.
Suudi televizyonu da her Cumartesi sabahı yapılan Kur'an yayınını keserek Prens'in ölüm haberini verdi.
ABD YANLISI VE REFORMCUYDU
Suudi Kralı Abdülaziz’in 15’inci oğlu olan Prens bin Abdülaziz 1928 yılında doğdu.
ABD-Suudi ittifakının güçlü destekçilerinden biri olan Prens, ABD’den silah, tank, helikopter, füze ve AWACS havadan uyarı ve kontrol sistemlerinin alımını savunuyordu.
Prens aynı zamanda yaptığı hayır işleri, yönetim reformları ve Suudi öğrencileri yurt dışına okumaya göndermesiyle de hatırlanıyordu.
Altı yıl önce Yemen ile Suudi Arabistan’da yaşanan sınır sorununu da çözümleyen kişi Prens bin Abdülaziz olmuştu.
YENİ VELİAHT KİM OLACAK?
Veliaht Prens'in ölümü Suudi Arabistan'da Kral'ın ardından tahta kim geçecek tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Zira Suudi kraliyet ailesinde taht doğrudan babadan en büyük oğula geçmiyor. Örneğin, Prens bin Abdülaziz, şu an Suudi Arabistan Kralı olan Abdullah’ın baba bir anne ayrı kardeşiydi.
Ekim 2006’da kurulan Suudi Taht Konseyi başka bir deyişle Biat Konseyi’nin kısa bir süre içinde Prens Meşal’in başkanlığında toplanarak tartışmalara bir son vermesi bekleniyor.
Prens’in ölümünün ardından, tahtından en güçlü adayının İçişleri Bakanı Prens Nayif olduğu belirtiliyor. Çünkü Prens bin Abdülaziz’in hasta olduğu açıklandıktan sonra, Kral Abdullah, 2009 yılında Prens Nayif’i ikinci başbakan yardımcılığına atamıştı.
Bu görev Suudi Arabistan’da geleneksel olarak taht sırasında üçüncü olan kraliyet ailesi üyelerine veriliyor.
Suudi Şura Danışmanı Saad Ömer, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Pratikte ve gelenek itibarıyla Prens Nayif yeni kralımız olacak. Kendisi bir kraldan beklediğimiz bütün her şeye sahip bir devlet adamı olarak tanınıyor. Prensler arasındaki yaş farkının az olması dolayısıyla açıklamanın kısa süre içinde yapılacağına inanıyoruz” dedi.
MUHAFAZAKARLIĞIYLA TANINIYOR
Suudi Arabistan'ın iç güvenliğinden sorumlu olan Prens Nayif, hem Kral Abdullah'tan hem de Prens bin Abdülaziz'den daha muhafazakar görüşleriyle tanınıyor.
Örneğin Kral Abdullah, kadınların toplumdaki yerinin iyileştirilmesi ve kraliyet ailesine ülkeyi yönetmeleri için gereken dini meşruiyeti veren aşırı muhafazakar Vahabi din adamlarının tepkilerine karşın krallığı modernleştirme yönünde attığı adımlarla biliniyordu.
Prens Nayif ise din adamlarına çok daha yakın duran bir isim.
Ancak tahta kim geçerse geçsin, Suudi Arabistan’ın ABD yanlısı dış politikasını değiştirmesi beklenmiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.