Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çevre Bakanlığı market poşetlerinden alınan geri kazanım katkı payının devlete akan kısmına 1 kuruş zam yapıp marketlerin payını 1 kuruş düşürerek 2021 yılında da market poşetlerinin fiyatlarının değişmemesini 25 kuruştan satılmasını sağladı. Yeni düzenlemeyle birlikte devletin 25 kuruşluk poşetten aldığı pay yüzde 75.25'ten yüzde 91.33'e çıktı. Kamu payını sadece 1 kuruş artıran iktidar, bu yolla bütçeye 20 ila 25 milyon lira civarında ilave para elde edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Kanunu uyarınca 2021 yılında alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarını yeniden belirledi. Yayımlanan bakanlık tebliği ile marketlerde 25 kuruşa satılan plastik poşetlerden (plastik alışveriş torbaları) Çevre Bakanlığına aktarılacak geri kazanım payı tutarı poşet başına 18 kuruştan 19 kuruşa çıkarıldı.
1 KURUŞ DÜŞÜRÜLDÜ
Ancak 17 Aralık'ta Çevre Bakanlığı başkanlığında yapılan plastik poşet komisyonu toplantısında 25 kuruşluk poşete zam yapılmama kararı alındığı için artan pay poşet fiyatına yansıtılmadı. Bunun yerine marketlerin payı 1 kuruş düşürüldü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılında yaklaşık 1.5 milyar adet poşetin paralı satıldığını açıklamıştı. 2020 yılında 25 kuruşa satılan toplan poşet sayısı açıklanmadı. Ancak, satılan poşet sayısının 2019'a yakın seyrettiği tahmin ediliyor. 2021'de de bu sayının çok artmayacağı düşünülüyor.
Halktan gelebilecek tepkiler nedeniyle poşete zam yapılmamasına rağmen devletin poşet kazancı her yıl artarak devam ediyor. 2019 yılında 25 kuruşluk poşetin yüzde 75.25'i vergi dahil olmak üzere devletin kasasına giderken 2021 yılında bu oran yüzde 91.25'e çıktı.
25 MİLYON KAZANACAK
Marketlerin poşetten aldığı pay ise yüzde 24.75'ten yüzde 8.75'e düştü. Sözcü'den Erdoğan Süzer haberine göre, 2019 yılında 25 kuruşluk poşetten devlet, KDV dahil yaklaşık 282 milyon lira para kazanırken, marketlere de 92.8 milyon lira kalmıştı. 2020 yılında tahmini olarak devletin kazancının yaklaşık 349 milyon liraya çıktığı, 2021 kazancının ise 376 milyon liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor. Buna göre 1 kuruşluk katkı payı artışının devlete 25 milyon lira civarında ilave para getireceği hesaplanıyor.
1 KURUŞ AKTARIM
Halkın 25 kuruş ödeyip satın aldığı market poşetinin artık 19 kuruşu Çevre Bakanlığı'na, 2.2 kuruşu marketlere ve 3.8 kuruşu da KDV olarak Maliye ve Hazine Bakanlığı'na aktarılacak.
Paralı poşet uygulamasının başladığı 2019 yılında 25 kuruşluk poşet parasının 15 kuruşu Çevre Bakanlığı'na, 6.2 kuruşu marketlere, 3.8 kuruşu da KDV olarak Maliye'ye gidiyordu. Geçen yıl Çevre Bakanlığı'nın payı 3 kuruş artırılıp marketlerin payı 3 kuruş düşürülerek 25 kuruşluk poşet fiyatına gelecek zam durdurulmuştu. Bu yıl da zammı önlemek için 1 kuruşluk aktarım operasyonu gerçekleştirildi. Yasa gereği Çevre Bakanlığı'na düşen payın her yıl yeniden değerleme oranında arttırılması gerekiyor. Bu nedenle poşette her yıl zam baskısı oluşuyor.
Pasaportta, kimlikte bedeller açıklandı
Atama kararları Resmi Gazete'de
Yılbaşı kabusu: Yüzlerce kuş öldü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.