Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mikroplastikler çevrede, şişelenmiş sularda ve bazı gıdalarda yaygın olarak bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), içme suyundaki bu tür parçacıkların risk teşkil etmeyebileceğini söylüyor. Ancak WHO, bulguların “sınırlı bilgi”ye dayandığını belirterek, konuya ilişkin geniş çaplı araştırmalar yapılması yönünde çağrıda bulunuyor.
Kanada, Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar da her türlü plastik kalıntı parçası (5mm’den küçük) olarak tanımlanan mikroplastiklerin sağlığa yönelik etkilerinin daha fazla araştırılmasını istiyor.
BBC’nin haberine göre; Kanadalı araştırmacılar, çalışma için dört markaya ait plastik poşetlerle paketlenmiş çay satın aldı.
Çoğu poşet kâğıttan yapılıyor fakat üst düzey markaların bir kısmı ürünleri için kâğıt yerine bir tür plastik süzgeç tercih ediyor.
PLASTİĞİ SICAK SUYA KOYDULAR
Araştırmacılar, içinden çayı çıkardıkları boş poşetleri, çay demliyormuş gibi 95 derece ısıtılmış sıcak suya koydu.
Tek bir plastik çay poşetinin sıcak suya 11.6 milyar mikroplastik ve 3.1 milyar daha küçük nanoplastik parçalar bıraktığı tespit edildi. Bu parçaların tümü ise çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük.
‘Enviromental Science and Technology’ dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; “çay poşetlerinden yayılan parçaların seviyesi, başkaca gıdalarda tespit edilen plastik yükünden daha fazla.”
Araştırmacı Laura Hernandez, şişelenmiş su gibi diğer maddelere yönelik farklı araştırmalarda kaydedilen miktarla karşılaştırıldığında, çay poşetinden yayılan plastik miktarı karşısında şaşkınlığa uğradıklarını söyledi.
Buradaki zıtlığın kısmen en küçük parçalara, saç kılı kalınlığı kadar olan mikroplastiklere ve bin kat daha ufak olan nanoplastiklere, odaklanmalarından kaynaklanmış olabileceğini ifade etti. (Sözcü)
Zehir içiyoruz desenize siz şuna. Yazıklar olsun...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.