Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankalar arasındaki ‘faiz yarışı’ tefecilere de sıçradı. Kamuoyunda bir dönem ‘Kontörbank’ olarak bilinen ancak daha sonra kontör satışı bitince adı ‘Posbank’a dönüşen tefeciler, kredi faizlerini yüzde 16’dan yüzde 12’ye düşürdü. Ayrıca bankaların uyguladığı ‘mola sistemi’, ‘4 ay öteleme’ imkanları da tefecilerin kredi kartı borçlularına sunduğu yeni imkanlar haline geldi.
Türkiye’de gündemden düşmeyen kredi kartı borçları, yeni bir sektörün doğmasına yol açtı. Kredi kartı borçlarını peşin para ile kapatan bazı şirketler, borcu kapatılan tüketiciyi 12 ay taksitle borçlandırıyor. Örneğin bankalara toplam 10 bin liralık kredi kartı borcu bulunan bir vatandaş şirkete gidiyor. Şirket peşin para ile tüketicinin tüm borcunu kapatıyor.
AYLIK CİROLARI 10 MİLYON DOLAR
Borcu kapanan kredi kartı ile şirket, 11 bin 600 liralık mal satmış gibi işlem yapıyor. Tüketici de yüzde 16 faizle borç bulmuş oluyor. Kredi kartı ödemesi de genelde 12 taksit halinde yapılıyor. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalara göre, aylık 10 milyon dolarlık ciro yapan kredi kartı borcu kapatma şirketleri bulunuyor. Söz konusu şirketler arasında son dönemde faiz yarışı başladı. Önceki yıllarda, yıllık yüzde 16 olan faiz, yüzde 12’ye geriledi. Ayrıca posbank şirketleri vatandaşları kendilerine çekmek için yeni kampanyalar düzenliyor. Kampanyalar kapsamında, kredi kartı borcu bulunan vatandaşlara 12 ay taksitin üzerine, 4 ay borcu öteleme imkanı da sunuluyor. Yine 2 ay mola hakkı veren şirketler de bulunuyor. Yapılan araştırmalarda, bazı posbank şirketlerinin, kredi kartı borcunun kapatılması karşılığında altın ve beyaz eşya hediye ettiği de belirlendi.
BDDK’nın takibinde
BDDK’nın takibinde Maliye Bakanlığı ve BDDK, geçtiğimiz yıl posbankları mercek altına almıştı. Yapılan incelemelerde, emlakçı, galerici ve beyaz eşya ticareti ile uğraşan bir çok kişinin, kredi kartı borcunu kapatma işlemi ile dolaylı tefecilik yaptığı tespit edilmişti. Yine aynı incelemelerde, bir çok bankanın, posbankları bildikleri halde göz yumduğu belirlenmişti.
HÜSEYİN ÖZAY - STAR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.