Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul’da, tarihi Kapalıçarşı ve Üsküdar’da satış noktaları terminali (POS) denen cihazlar üzerinden tefecilik yaptıkları ileri sürülen 5 ayrı firmaya operasyon düzenleyen polis, milyonlarca liralık yolsuzluğu ortaya çıkardı.
Kredi kartı borcu olanlara yüksek faizle para aktaran firmaların yıllık haksız kazancının 50 milyon lirayı bulduğu kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bir şikayet üzerine Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı’da bir firmada ‘tefecilik’ yapıldığını tespit etti.
Çarşıda, ‘eskici’ adı altında yasadışı hizmet veren firmayı fiziki takiple izlemeye alan mali polis, işletme sahiplerinin kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere yüksek faizli borç verdiğini tespit etti. Yapılan araştırmalarda tefecilerin yöntemini de ortaya çıkaran polis, operasyon kararı aldı.
Kart mağdurlarına yüzde 20 faiz
İddiaya göre, şüpheliler önce ‘Kredi kartı borçlarınızda ödeme kolaylığı’ diye yazılı el broşürleri bastırarak tanıtım yaptı. Söz konusu firmaya giden kredi kartı mağduru banka müşterilerinin, ihtiyacı olan miktar paralar ödendi. Bu paralar, borç talep edenlerin kredi kartlarına, taksitli olarak yansıtıldı. Söz edilen firmanın, taksitlendirme sırasında yüzde 12 ile yüzde 20 arasında faiz uyguladığı kaydedildi. Firmada ‘POS cihazı’ kullanılarak yapılan çekimlerin, ürün alış-verişi gibi gösterildiği belirtildi.
Vergi usulsüzlüğü için ‘Naylon Fatura’ kesilmiş
Mali Şube polisinin yaptığı incelemelerde, Kapalıçarşı’daki tefeci firma ile bağlantılı, 4 işletmenin daha olduğu tespit edildi. Üsküdar ve Fatih Tahtakale’deki işletmelerde de benzer yöntemin uygulandığı belirlenirken, firmaların kendi aralarında ürün ticareti adı altında ‘Naylon Fatura’ düzenledikleri, firmaların kendi aralarında kestikleri bu faturaları da ‘gider’ olarak gösterip, devlete vergi ödemedikleri ortaya çıkarıldı.
45 bin TL’ye el konuldu
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan titiz çalışmanın ardından tespit edilen 5 firmaya eş zamanlı operasyon düzenledi. İşletmelerde 19 adet POS cihazı, 200’ün üzerinde kredi kartı ile 45 bin Türk Lirasına el konulurken, firma sahipleri hakkında işlem yapıldı.
Ele geçirilen kredi kartlarının, borç verilen bazı müşterileri ait olduğunu ortaya çıkaran polis, tefecilerin, limiti tükenmiş bu kredi kartlarına ödeme yaptıklarını, ödeme yapılan kartların limitinin açılmasıyla taksitli ve faizli çekim yaptıklarını, ardından sahiplerine iade ettiklerini tespit etti.
Firmalara, ‘Vergi Kaçırmaktan’ büyük ceza bekleniyor
Polisin ortaya çıkardığı ‘POS’ şebekesinin, bu yöntemle yılda yaklaşık 5 milyar liralık işlem yaptıkları anlaşıldı. POS cihazlarından yapılan bu işlemlerden tefecilerin 50 milyon liradan fazla haksız para kazandıkları anlaşıldı.
Tefecilerin dikkat çekmemek için Kapalıçarşı ve Üsküdar gibi işlem hacmi yüksek olan bölgeleri seçtikleri belirtildi.
Devlete hiçbir vergi ödemeyen şebeke üyeleriyle ilgili incelemelerin sürdüğü belirtildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından ödenmeyen vergilerle ilgili Maliye Bakanlığı’nın devreye gireceği öğrenildi. Şüphelilerin “Vergi Kaçırmaktan” büyük cezalara çarptırılmaları bekleniyor.
posları veren bankaların hiç mi ihmali yok???
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.