Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), portföy yönetim şirketleriyle ilgili yayımladığı taslak tebliğde, şirketin ödenmiş sermayesinin 10 milyon liradan az olmaması şartının tepki çekmesi üzerine sektör temsilcileri sermaye şartında indirim istedi.
Geçtiğimiz hafta SPK temsilcileriyle görüşmelerde bulunan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) temsilcileri, SPK'nın önerilerine sıcak baktıklarını bilgisini paylaştılar.
THE LİRA'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre SPK'nın sermaye şartını iki
banka kökenli şirket dışında karşılayan kurumun yer almadığı 35 oyuncunun bulunduğu sektörün tepkisini çekmesinin ardından, SPK geri adım atmaya hazırlanıyor.
Haziran ayına kadar netleşmesi gereken çalışmadaki sermaye şartı üzerinde SPK'nın diretmeyeceği belirtildi.
''SPK İLE ORTA YOLU BULURUZ''
TEB Portföy Genel Müdürü ve TKYD İletişim Komitesi Başkanı Ömer Yenidoğan, TKYD olarak SPK ile çok uyumlu çalışan bir kurum olduklarını belirtti.
SPK'ya geçen hafta çözüm önerilerini sunduklarını kaydeden Yenidoğan, SPK'nın önerilere çok uzak kalmadığını söyledi.
Portföy yönetim işine girecek kişilerin bu işi 2-3 sene sağlıklı bir şekilde sürdürebilecek bir sermaye yeterliliğinin olması gerektiğini bildiren Yenidoğan,
ilk aylardan zorluk yaşamamaları adına şirketlerin 2-3 senelik işletme sermayesini kenara koymuş olmaları gerektiğini söyledi. SPK'nın bu görüşü çok uzak karşılamadığını bildiren Yenidoğan, SPK'nın rakam üzerinde çalıştığını söyledi.
SPK'nın belli bir rakam olsun diye bir diretme içerisinde olmadığının altını çizen Yenidoğan, SPK'nın haklı olarak portföy yönetim şirketi başkalarının paralarını yönetmeye adaysa belli bir sermaye masaya koyması gerektiği düşüncesiyle yol çıktığını kaydederek orta yol bulunacağını söyledi.
Portföy yönetim şirketi kuran kurumların fizibilitelerini, iş planlarını yapıp SPK'ya da iş planlarıyla gideceklerini dile getiren Yenidoğan, sermaye tutarının şirketin büyüklüğüne göre değişmesi gerektiğini ifade etti.
Durumun Haziran ayına kadar netleşmesi gerektiğinin altını çizen Yenidoğan, TKYD olarak Nisan ayı sonuna kadar netleşmesini beklediklerini söyledi.
''DÜKKANI AÇMAK KOLAY, AÇIK TUTMAK ZOR''
Sahip olduğu 45 milyon lira ödenmiş sermaye ile sektörün en büyük oyuncusu olan İş Portföy'ün Genel Müdürü Gürman Tevfik, SPK'nın taslak tebliğinin yasalaşması durumunda sektörde küçük portföy şirketlerinin ayakta kalabilmek için birleşme yoluna gideceğini söyledi. Tevfik, SPK'nın ödenmiş sermaye şartını 5 milyon TL'de tutmasını beklediğini dile getirdi.
Portföy yönetiminin operasyonel maliyeti yüksek, kar marjı düşük bir iş olduğunu kaydeden Tevfik, belli ölçekte yapılmadığı sürece kar elde edilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Bankacılığa göre daha nitelikli eleman çalıştırmanın zorunluluğuna değinen Tevfik, bankacılık kadar karlı bir iş olmadığını ifade etti. Belli ölçekte olunmadığı sürece para kazanma şansının olmadığını dile getiren Tevfik, gelir kalemlerinin kısılırken gider kalemlerinin arttığını ifade etti.
Bir Çin atasözü ile durumu özetleyen Tevfik, ''Dükkanı açmak kolay ama dükkanı açık tutmak zor'' değerlendirmesinde bulundu.
''LİSANSLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR''
Finans Portföy Genel Müdürü Tolga Kotan, portföy yönetim şirketlerinde kirlilik olmamsı yönünde atılan adımlar kapsamında önemli olanın nitelik ve nicelik olarak yatırımcılara doğru hizmeti verebilen portföy yönetim şirketlerinin oluşması olduğunu belirtti. Kotan, SPK'nın yapılacak işe göre ya da lisansla ilgili bazı değişiklikler getirebileceğini sözlerine ekledi.