Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinden (TSPB) yapılan açıklamaya göre, veriler, son bir yılda portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen fonların, hızlı bir şekilde büyüdüğünü ortaya koydu.
2022'nin mart ayı sonunda 747 milyar lira olan portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam portföy tutarı, bir yılda yüzde 134 artarak bu yılın mart sonu itibarıyla 1 trilyon 748 milyar liraya çıktı. Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföylerde, yıllık bazda en hızlı büyüme bireysel portföy yönetiminde yaşandı.
Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) faaliyet izni alan portföy yönetim şirketi sayısı mart sonunda 58'e ulaşırken, bunlardan 56'sı yatırım fonu yönetiyor. 56 portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen menkul kıymet, gayrimenkul, girişim sermayesi, borsa yatırım fonu ve serbest fonlarından oluşan yatırım fonu sayısı bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 1.550'ye çıktı. Yatırım fonu yatırımcı sayısı ise son bir yılda 488 bin kişi artarak mart sonunda 3,7 milyon oldu.
Yatırım fonlarında bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme yüzde 20
TSPB'nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu sektör verilerine göre, 2022'nin mart ayı sonunda 378 milyar lira olan portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen yatırım fonları portföyü, bir yılda 580 milyar lira artarak mart sonu itibarıyla 958 milyar liraya ulaştı.
Yatırım fonlarında bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme yüzde 20 oldu. Yatırım fonları portföy büyüklüğünün yüzde 53'ü yerli bireysel yatırımcıların elinde bulunuyor.
Menkul kıymet yatırım fonlarına göre düşük kalsa da emeklilik yatırım fonları, son bir yılda güçlü büyüme sağladı.
Emeklilik yatırım fonları, bir yılda yaklaşık yüzde 64 büyüdü. 2022'nin mart ayı sonunda 277 milyar lira olan emeklilik yatırım fonları portföyü, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 454 milyar liraya çıktı.
90,9 milyar lira olan bireysel portföy büyüklüğü de son bir yılda yüzde 268 artarak mart ayı sonunda 334,5 milyar liraya yükseldi.
Yıllık bazda rekor kıran bireysel portföylerdeki artış, 2022'nin üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki hızlı büyümeden gelirken, TSPB verileri, bu yılın ilk çeyreğinde bireysel portföylerin az da olsa gerilediğini gösteriyor.
Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 14 yatırım ortaklığının portföyü, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. Geçen yılın mart sonu itibarıyla 940 milyon lira olan portföy yönetim şirketlerinin yönettiği yatırım ortaklığı portföyü, bir yılda yüzde 54 artarak 1 milyar 446 milyon liraya çıktı.
Milyonerler portföylerine Bitcoin’i de ekliyor
Cramer’dan uyarı: Portföyünüzü çeşitlendirin
McVey: Portföye riskli varlık eklemenin zamanı geldi
2023'te yatırımcıların portföy ağırlığı nasıl olmalı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.