Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Şimdi al sonra öde (BNPL) trendi giderek popülerlik kazanıyor ancak analistler batık kredi riskine karşı uyarıda bulunuyor. Tüketicilerin kredi geçmişine erişim sağlayamıyor olmak kredi kurumlarının tüketicilerin borç seviyelerine yönelik düşük tahminlerde bulunmasına neden oluyor. Analistler aynı zamanda tüketicilerin şimdi al sonra öde uygulamasından kaynaklanan borçlarını ödemek için kredi kartlarını kullanarak borç miktarını artırmasından endişe ediyor.
BNPL hizmetini sağlayan kurumlar genellikle hem online hem de fiziki mağazalarda perakendecilerle anlaşmalar yapıyor ve tüketicilere taksitli ödeme seçeneği sunuyor. Gecikme ücretinin olmaması ve kredi limitlerinin yüksek olması da kurumların sağladığı avantajlar arasında. Bu tür ödeme seçenekleri özellikle de online alışverişlerde genç tüketiciler arasında popülerlik kazanıyor.
Giderek artan sayıda şirket de geçtiğimiz birkaç yılda bu hizmeti sunmaya başladı. Sektör geçtiğimiz hafta dijital ödeme şirketi Square’in Avusturalya’nın BNPL sağlayıcısı Afterpay’i 29 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldığını açıklamasıyla yeniden dikkatleri üzerine çekti.
Batık kredi riski
Yakın zamanda yayınlanan bir raporda Fitch Ratings sektörün borç performans raporlamasının “opak” olduğunu söyledi. BNPL hizmetini sunan birçok şirket, Fitch’e göre bu hizmetin kullanım verilerini kredi bürolarına bildirmiyor. Fitch analistleri, “sonuç olarak BNPL borçları kredi verilerinde yer almıyor ve borçlananlar birçok farklı şirketten BNPL kredisi kullanabiliyor” dedi.
Açıklamanın devamında, “BNPL hizmeti sunan şirketler dışındaki kredi kurumları da yeni borç başvurularında, başvuran kişinin borç seviyesini göremiyor” dendi. Argus Research Finansal Kurumlar Araştırması Direktörü Stephen Biggar, batık kredilerin “öncelikli risklerden biri” olduğunu söyledi. CNBC’ye yaptığı açıklamada, “bu şirketler başvurularda kredi geçmişini araştırmıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “tüketiciler kredileri ödeyemeyecek duruma geldiklerinde ilk hasarı bu şirketler görecek” ifadesini kullandı.
Kredi kartı borçları yükselebilir
Fitch şimdi al sonra öde yönteminden kaynaklanan borçların, kredi kartı borçlarına dönüşerek bunları artırabileceğini söyledi. Fitch, “BNPL kullanıcıları düzenli ödemelerini gerçekleştiremedikleri takdirde bu borçlarını ödemek için kredi kartlarına ya da diğer yüksek faizli borçlara yönelebilir” dedi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de hane halkı borçları ABD Merkez Bankası’nın (FED) verilerine göre ikinci çeyrekte son 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu emlak piyasasındaki yükseliş nedeniyle gerçekleşmiş olsa da kredi kartı borçları da ilk çeyrekteki 17 milyar dolardan toplam 787 milyar dolara yükseldi.
Fitch’e göre Avusturalya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu’nun verileri Avusturalyalı BNPL kullanıcılarının %15’i geçtiğimiz yıl BNPL ödemelerini zamanında yapabilmek için kredi çekmek zorunda kaldı. İngiltere’de Fitch önde gelen bir İngiliz bankasını örnek gösterdi. Banka 660 binin üzerindeki müşterisinin %10’unun BNPL ödemelerinde aynı ay içinde limit aşımına uğradığını söyledi.
Argus Research’ten Biggar geçtiğimiz çeyrekte Square’in işlem kayıplarının “önemli ölçüde yükseldiğini” belirtti. Square’in 2019 yılı için hazırladığı rapora göre işlem ve kredi kayıpları bir önceki yıla göre %44 yükseldi. Ödemelerini gerçekleştiremeyen tüketicilerin risklerinden bahseden Biggar, “bu kesinlikle bir endişe, özellikle de bir sonraki muhtemel çöküşe bakarken bu kredilerin bir şekilde desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Faiz artışı ile enflasyon düşünce para da değer kazanır
'Ekonomilere etkisi ağır olabilir'
Ödeme uygulamaları kullanıcılarının alması gereken 6 önlem
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.