Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cuma günü yaşanan darbe girişimi sonrası ekonomi yönetiminin hızlı ve etkin hareket ederek piyasaları rahatlatıcı kararlar almaları pazartesi piyasalar açıldığında paniklerin önüne geçti.
Özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın birlikte katılımıyla yabancı yatırımcılarla yapmış olduğu telekonferans ve TCMB’nin aldığı önlemler rahatlamayı sağladı. TCMB tarafından bankalara gerekli likiditenin limitsiz sağlanacağı ve komisyon alınmayacağı, Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınması gibi önlemler kurda 3,01’lerden 2,9270’lere gerilemeyi getirirken BİST 100 açılışta sadece yüzde 2’lik kayıpla güne başladı. Hisse senetlerinde günün ilk yarısında kayıplar yüzde 5’lere çıktı.
BİST 100 Endeksi 78.845’li seviyelere kadar geriledi. İkinci yarıda ise 77.498’lere kadar gerileme yaşandı. Kayıplar yüzde 6,36’ya yükseldi. Yabancı yatırım kuruluşlarının değerlendirmelerinin gelmeye başlaması ile birlikte bir miktar sakinleşme görülmesine rağmen operasyonların devam ediyor olması, gelişmelere ilişkin belirsizlik panikleyenlerin satışlarını getirdi.
Piyasalar aşırı tepki vermedi! Mevduat sahipleri sakin
Fiyatlar dengelenir
Ancak sonrasında borsada kayıplar arttı. Yabancı yatırımcılar bundan sonraki seyirde Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS’lere bakacaklardır. CDS oranları cuma günü 224’e kadar inmişken yeninden 241’e yükseldi. Türkiye’nin kredi risk primi kalıcı şekilde düşmedikçe yabancı yatırımcılar bir süre tedirgin hareket edebilir.
Dolar kuru gün içerisinde gevşemesine rağmen 2,96’lı seviyelerdeki seyrini koruyor. Kurda bir hafta içerisinde dengelenme yaşanarak 2,95-3.05 bandındaki hareket 2,90-2,95 bandına gerileyebilir. BİST 100’de ise ilk fiyatlamalar sonrası görülen 77,500’ler önümüzdeki hafta dengelerin biraz daha oturması ve Merkez Bankası toplantısı sonrasında verilecek mesajlarla yerini yükselişe bırakabilir. Cuma günü kapanış seviyelerine doğru önümüzdeki haftadan itibaren hareketler gözlenebilir. 77,500 seviyesinin altında ise 74.500 ve 75.000 seviyeleri izlenecek.
Alımlar güçlenebilir
Gerek yerli gerekse yabancı yatırım kuruluşlarının faiz indirimlerinin devamı konusundaki beklentileri sürüyor. Yurtdışı ve yurtiçi veri akışı da faiz indirimlerini destekliyor. Bu nedenle TCMB’nin Faiz indirimleri sürecektir. Bu da başta banka hisseleri olmak üzere borsada alımların güçlenmesini sağlayabilir.
JCR: Riskte değişim yok
Darbe girişimi sonrasında açıklamada bulunan JCR Eurasia Rating, darbe girişiminin neticelerini, reel ekonomi açısından negatif etki doğuracak önemde görmediklerini belirtti. Kurum, “Türk ekonomisinin zayıf ve güçlü yanları ve eşleştiği risk algıları darbe girişimi öncesindeki aynı kategorik seviyelerine geri dönmüştür. Risk düzeylerinde değişen bir durum oluşmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
UBS: Dolar 2.90’a iner
UBS kurda gerilemenin yaşanabileceğini belirterek başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişiminin, Gülen hareketinin kamu görevlileri arasındaki ağının çözülme sürecini hızlandırabileceğini belirtti. Kurum, Türkiye varlıklarına ilişkin görünümün değişmediğini vurguladığı notta, Türk varlıklarının gelişen piyasalar arasında en fazla tercih edilenlerden biri olmaya devam ettiği, söylendi. TL’nin 3 ay içerisinde dolar karşısında 2.90 seviyesine doğru çekileceğini tahmin eden kurum, olayın küresel finansal piyasalar üzerindeki etkisinin kısa vadeli olacağını ve kontrol altına alınacağını belirtti.
Deutsche Bank: Etkisi sınırlı seviyelerde olur
Askeri darbe girişiminin ardından Deutsche Bank tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki Avrupa bankaları için en büyük riskin dövizdeki volatiliteden kaynaklanabileceği vurgulandı. Avrupalı bankalara ilişkin risklere dikkat çeken Deutsche Bank, İspanyol BBVA’nın Garanti Bankası’nın yüzde 39.9 hissesine sahip olduğunu ve UniCredit’in Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 40.9’unu kontrol ettiğinin altını çizdi. Banka, BNP, ING ve HSBC’nin de Türkiye’deki risklere açık olduğunu, fakat daha sınırlı miktarda olduğunu belirtti.
Milliyet- Zeynep Aktaş
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.