Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dış ticaret savaşları: Gerçek mi? Zahiri mi?
Küresel piyasalar mayınlarla dolu bir savaş alanından asgari hasarla geçiyor. Korkulduğu kadar yüksek gelmeyen ABD enflasyon verileri sonrasında piyasaların önündeki mayınlardan birisi minimum hasar ile geçildi.
Fed’in önümüzdeki 12 ayda dört faiz artışı yapması kısmen fiyatlanmasına rağmen ABD tahvillerindeki satışlar yavaşladı, hisse senedi piyasaları ise yeniden yukarı gitmeye çalışıyor. Ancak piyasaların önünde bu defa yeni bir mayın belirdi: Trump yönetiminin korumacı tedbirleri.
Seçimlere giden yolda Trump yönetiminin daha önce söz verdiği korumacı tedbirleri gündeme getirmesi sürpriz değil. Hedefteki ülkenin ABD’nin büyük çaplı dış ticaret açığı verdiği Çin olması kaçınılmaz bir gelişme.
Ancak ABD yönetiminin korumacı politikalarının küresel bir ticaret savaşına yol açma ihtimalini çok düşük buluyoruz. İyimserliğimizin arkasında Çin ile ABD arasındaki bir dış ticaret savaşının yol açacağı hasarın büyüklüğü, kazancın ise sınırlı olması yatıyor.
Trump’ın risk alan ve meydan okumayı seven kişiliği yüzünden önümüzdeki haftalarda piyasalarda oynaklık artabilir. Ancak söz konusu oynaklığın gerçek bir dış ticaret savaşı riskinden daha çok zahiri bir olay olduğuna inanıyoruz.
İki ülke arasındaki korumacılık savaşına oyun teorisi çerçevesinde bakıldığında dış ticaret savaşı durumunda katlanılacak maliyetin büyüklüğünün iki tarafı da caydıracağına inanıyoruz. ABD’nin Çin’e karşı korumacı tedbirler uygulaması ve Çin’in misilleme yapması durumunda küresel boyutta bir dış ticaret savaşı çıkma ihtimalini çok düşük buluyoruz.
ABD ile Rusya arasındaki silahlanma yarışı nasıl bir nükleer savaşla sonuçlanmadıysa, ABD ile Çin arasındaki olası bir korumacılık savaşı da küresel bir dış ticaret savaşına yol açmadan sonlanacaktır. Ancak soğuk savaş döneminde nasıl zaman zaman tansiyon yükseldiyse korumacılık savaşı döneminde de piyasalardaki oynaklık artacaktır.
Lafı daha çok uzatmadan toparlayalım. Yükselen enflasyon ve Fed’in faiz artışları mayınlarını geçen hisse senedi piyasalarının küresel ticaret savaşı mayınını da asgari hasarla atlatacağına ve yükselişini sürdüreceğine inanıyoruz. Söz konusu süreçte piyasalarda yaşanabilecek sert oynaklıklar risk almaya katlanabilecek mali güce sahip oyuncular için bir fırsat olarak görülebilir.
Çok güzel yorum. Teşekkür ederim Serhat Bey.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.